Дарителският форум пита премиера

Защо фондация на Божидар Димитров е "назначена" за честванията на Балканските войни

Докато пише "ясни правила" за гражданския сектор, кабинетът работи по двойни стандарти

Защо фондация на Божидар Димитров е "назначена" за честванията на Балканските войни

Българският дарителски форум (БДФ), в който членуват 45 компании и благотворителни фондации, излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с настояване за открит и прозрачен конкурс за неправителствена организация, която да се занимава с честванията на Балканските войни, за които правителството отпусна 560 000 лева. На 21 юни вицепремиерът Цветан Цветанов, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100 години от Балканските войни, съобщи, че с организацията ще се занимава фондацията “Българска военна памет“, оглавявана от директора на Националния исторически музей и бивш министър от правителството на ГЕРБ Божидар Димитров.

 

"Фондацията е с достатъчно педагогическа насоченост", мотивира се тогава Цветанов.

 

В отговор на писмото на БДФ от Министерския съвет съобщиха в петък, че в постановлението от 3 юли, с което се взема решение за отпуснатите от държавата средства, е посочено, че те се превеждат на областните администрации, и на МО. В приложението към постановлението са посочени всички паметници, които подлежат на възстановяване, средствата, отделени за всеки един от тях, и институцията, която ще получи средствата.

 

В документа никъде не фигурира ролята на фондация “Българска военна памет“, което допълнително засилва неяснотата как е избрана тя и каква точно е ролята ѝ.

 

В официалните съобщения за заседанието на Инициативния комитет за честванията се казва, че новата фондация "Български военни паметници“ с председател Божидар Димитров ще отвори дарителска сметка, от която ще се финансират събития, за които не са достигнали средства от бюджета. Разходването на парите ще става със заповед на Цветанов.

 

Само по себе си решението да се отдаде почит на събития от миналото ни, емблематични за нашата история и памет, заслужава уважение. Притеснителното в решението на МС e начинът, по който е избрана фондация “Българска военна памет" – без конкурс, без ясни правила и критерии, и без достатъчно убедителни аргументи“, посочва в писмото до Борисов директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова.

 

От своя страна Божидар Димитров коментира, че фондацията (която все още няма собствен сайт бел.ред.) е създадена през май т.г. да набира допълнително средства от частни дарители за различни мероприятия, свързани с Балканската война - за паметници, които не са в предварително утвърдения списък, за които са отпуснати тези 560 000 лева и за документални филми. “Те ще се използват за каквото реши Националният инициативен комитет под председателството на Цветан Цветанов. Предвиден е и начин, по който да се разходват евентуално набрани средства. Това може да стане само с решение на Националния инициативен комитет на нарочно заседание. Така че няма опасност, ако действително се съберат пари, те да бъдат похарчени по неразумен или в частна полза начин”, заяви Димитров, без да внесе яснота как е била отредена ключовата роля на фондацията. Той обаче уточни, че досега във фондацията не е постъпил нито лев от частни дарители.

 

От БДФ съобщиха, че вече близо половин година експертна група от представители на неправителствени организации по инициатива на министър Томислав Дончев, работят сериозно по процедури за създаване на прозрачен механизъм за финансиране на гражданския сектор в България и настояват за публикуване на интернет страниците на ведомствата на изчерпателна и структурирана информация за предоставеното финансиране на гражданските организации и постигнатите от тях резултати. Всичко това е заложено в Проект на стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации (2012-2015).

 

Докато се работи по създаването на ясни правила, решението на Министерския съвет създава двойни стандарти при разпределянето на пари от държавния бюджет и то точно в годината, когато средствата за неправителствени организации, разпределяни на конкурсен принцип, бяха спрени“, коментират от форума.

 

"Това решение не кореспондира с нито един от принципите, заложени в проекта на цитираната стратегия и обезсмисля усилията на неправителствения сектор да наложи ясни принципи за разпределяне на държавните субсидии, което води и до по-голямо недоверие в обществото, че парите му подкрепят смислени начинания, каузи и организации“, се казва в писмото.

 

Затова от форума се обръщат към Борисов с настояването да бъде проведен конкурс с ясни правила, който да бъде достъпен за граждански организации, така че да се гарантира максимална ефективност в използването на публични средства.

 

От Българския дарителски форум посочват, че техни членове са 45 компании и благотворителни фондации, които са едни от най-големите дарители в държавата и всички те непрестанно разпределят средства за каузите, които подкрепят, но това става при ясни правила, с конкурс или при прозрачни и публично оповестени механизми.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?