Защо КФН не предупреди хората за настъпващата криза?

Защо КФН не предупреди хората за настъпващата криза?

Предишното ръководство на Комисията за финансов надзор (КФН) е било напълно пасивно пред настъпващата финансова криза и това се вижда от доклада на комисията за дейността ѝ през миналата година, който е напълно формален. С тези думи депутатът от Синята коалиция и неин съпредседател Иван Костов обясни в четвъртък пред журналисти защо парламентът не е приел отчета на регулаторния орган, след като същия ден го разгледа в пленарната зала.

Според Костов отчетът се е опитал да заобиколи въпроса за финансовата криза у нас, като я оправдава със световната.

Пенсионните фондове миналата година са загубили около 600 млн. лв. от сриването на българския фондов пазар, застрахователните дружества – 350-400 млн. лв. Пазарната капитализация на Българската фондова борса е спаднала повече от два пъти. Това е било отминато с мълчание от финансовия регулатор, вместо да обясни на вложителите и на участниците във фондовия пазар за настъпващата криза и да предложи на правителството регулаторни мерки, както това бе сторено навсякъде по света, заяви още Костов.

Според него точно КФН е бил компетентният орган, който е трябвало да предложи съответните законодателни, политически и други действия, за да могат да бъдат решени проблемите на БФБ и на големите български държатели на финансови активи, каквито са пенсионните и застрахователните фондове. В целия свят всички

страни, с изключение на България, са взели отношение към мерките за финансов надзор и търговията с ценни книжа, инвестиционните и пенсионните фондове и застрахователните дружества, посочи още той.

Костов заяви още, че отхвърлянето на отчета на КФН е основание да се смени ръководството на КФН, което не си е свършило работата. Ако не се направи нужната промяна в комисията, следващи трусове на борсата, на застрахователни, здравно-осигурителни и пенсионни дружества няма да могат да бъдат посрещнати, прогнозира той.

От създаването си досега назначенията на Комисията за финансов надзор са били политически и са ставали след договаряне на управляващите сили. Заради това, че в предишната управляваща тройна коалиция дълго време не можаха да се споразумеят, членове на КФН продължиха да изпълняват длъжностите си с просрочени повече от година мандати. Подмяната на членовете с изтекъл мандат стана от предишното народно събрание буквално в последните часове от работата му.

Комисията не можеше да признае, че в България навлиза финансова криза и засяга пенсионни, здравни, застрахователни дружества, взаимни фондове или инвестиционни дружества, когато самото предишно правителство до последно твърдеше, че криза няма. Сривът на Българската фондова борса пък бе обясняван с голямото надценяване на търгуваните акции, което е довело до резкия им спад.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?