Защо Кремъл подкрепя православни сдружения

Владимир Путин

Четирийсет и седем организации, свързани с Руската православна църква (РПЦ), са получили президентски субсидии на обща стойност 55,3 милиона рубли, пише "Ведомости" по данни от сайта на Фонда за президентски грантове.

Субсидии получават религиозни обществени сдружения, манастири, енории, епархии. На енорията при храма "Свети руски новомъченици" в град Смоленск например са отпуснати 2,2 милиона рубли за проекта "Бисерната огърлица на Светата Рус", насочен към развитие на младежкия туризъм.

Два и половина милиона ще получи якутска енория за проекта "Храмовете в Якутия - историческо наследство на Русия" - ще бъдат заснети 3 документални филма, 10 видеоклипа "Четем Евангелието заедно" и един клип за Великден. Най-големият грант от 10 милиона рубли е спечелило сдружението "Милосърдие" към РПЦ, което подпомага бездомници.

Шефът на Фонда за президентски грантове Иля Чукалин обяснява конкурсните победи на православните НПО с това, че са масови и подават много заявки. Субсидии получават също така мюсюлмани и еврейски проекти, подчертава той пред вестника, цитиран от Би Би Си.

Грантове за 41 милиона рубли са спечелили 11 клона на "Бойното братство", оглавявано от бившия управител на Подмосковието Борис Громов и депутата от Държавната дума Дмитрий Саблин. Най-голямата субсидия - към 20 милиона, получава централният офис за проект във връзка с 30-ата годишнина от изтеглянето на съветските войски от Афганистан. А на Руския съюз на младежта се отпускат 63,5 милиона за проект, въвличащ млади хора в развитието на малките градове от страната.

В това раздаване на грантове си има логика, коментира политологът Алексей Макаркин. РПЦ е традиционен партньор на властта, защо тя да не подпомогне дребни църковни проекти, например ако трябва да насърчи някой активен свещеник. "Бойното братство" също отдавна сътрудничи с властта в Русия.

А големият грант за Руския съюз на младежта може да е свързан с протестното гласуване в голям брой малки градове на неотдавнашните местни избори, смята експертът. Освен това "в голям брой малки градове се усеща, че няма накъде, че вече от нищо не можеш да спестиш и че реформите ще ги ударят много силно". И Кремъл реагира с "подкрепа за местни активисти, чиито проекти не искат много пари".

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?