Защо на Тодор Батков бе даден достъп до секретна информация?

Защо на Тодор Батков бе даден достъп до секретна информация?

На адвокат Тодор Батков, собственик на вестник "Стандарт" и футболен клуб "Левски", е бил даден достъп до класифицирана информация в областта на индустриалната сигурност от Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) в разрез със закона. Това съобщи в четвъртък пред Нова телевизия председателят на предишната Комисия по досиетата Методи Андреев.

Повод бе оповестяването на Батков като сътрудник на Трето управление на ДС - военното контраразузнаване, което стана в сряда, когато сегашната Комисия по досиетата публикува списък на свързаните с ДС в печатните медии.

Самият Батков коментира, че се гордее с агентурното си минало, защото "бил работил за родината си и за националната сигурност".

Комисията съобщи още, че сътрудник на ДС е бил и бившият издател на печатния орган на БСП вестник "Дума" Петър Манджуков, който също е крупен бизнесмен с основна дейност оръжейна търговия и посредничество.

Според Методи Андреев фактът на принадлежност към структурите на ДС на бизнесмени като Батков и Манджуков може само да хвърля съмнения как се е родил бизнесът им и дали принадлежността към ДС не е подпомогнала началните им стъпки.

За Батков той заяви, че оглавяваната от Цвета Маркова ДКСИ му е издала документ за достъп до класифицирана информация, свързана с индустриалната сигурност, като е нарушила закона. Според Андреев, за да бъде даден такъв достъп, трябва да бъде извършена проверка за произхода на капитала на кандидатстващия , както и на всичките му търговски и партньорски връзки, правни и финансови отношения. Това е предвидено в чл. 97 ал. 2 т. 1 и 2 от Закона за защита на класифицираната информация.

"Не е тайна, че г-н Батков е в тесни бизнес отношения, поне беше, с Майкъл Чорни. Не е тайна, че Майкъл Чорни беше изгонен от нашата страна поради това, че заплашваше националната сигурност. И аз питам, като са правили проверката на г-н Батков, тези факти и обстоятелства взети ли са под внимание, проверявани ли са въобще, или просто е трябвало г-н Батков да получи такъв допуск?", попита Методи Андреев.

Преди Батков да стане собственик на ФК "Левски", официален притежател на клуба бе руският бизнесмен от еврейски произход Майкъл Чорни, който, поради наложената му забрана да влиза в България, управляваше отбора чрез адвоката си Батков. Публична тайна бе, че и вестник "Стандарт" реално е собственост на Чорни, което отчетливо се виждаше от публикациите на вестника по теми, засягащи Чорни и връзките Чорни - Батков. Самият Батков винаги е отричал, че реално представлява капиталите на Чорни в България, а само номинално се води техен притежател.

А по повод на факта, че и Батков, и Манджуков са носители на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина", връчен им от президента Георги Първанов "за изключителни заслуги към държавата", Методи Андреев заяви:

"Излиза, че нашата държава, нейните официални институции, президентът, в случая и г-жа Цвета Маркова, изпраха биографиите на тези хора, което аз не приемам".

ДКСИ опровергава, Методи Андреев държи на казаното от него

Няколко часа след изявлението на Андреев по Нова телевизия от ДКСИ разпространиха опровержение, че комисията "никога не е издавала разрешения за достъп на Алексей Петров, Петър Манджуков и Тодор Батков за целите на персоналната сигурност на класифицираната информация". Самият Методи Андреев не е споменавал имената на Манджуков и Петров като неправомерно получили удостоверения за достъп до класифицирана информация, но вероятно комисията е имала предвид други изявления на подобна тема.

"ДКСИ никога не е издавала удостоверения за сигурност на тези лица за целите на индустриалната сигурност на класифицираната информация", заявиха още комисията.

Потърсен за разяснение, Андреев потвърди пред Mediapool, че Тодор Батков е получил достъп до класифицирана информация. Това е станало през 2003 г., когато той е представлявал като адвокат Майкъл Чорни по делото, заведено от бизнесмена за изгонването му от страната.

За да представлява Чорни пред съда, на Батков е бил нужен достъп до класифицирана информация, защото делото е съдържало такава, обясни Андреев. Той каза, че достъпът е бил даден лично от тогавашния директор на Националната служба за сигурност Иван Чобанов и е бил първият за допуск до класифицирана информация, свързана с индустриална сигурност.

"Според Закона за достъп до класифицираната информация" методическо ръководство и контролът за даването на достъп до такава информация се извършва от ДКСИ", заяви Андреев.

"Така че не е почтено комисията на Цвета Маркова да се разграничава от действия, за които тя най-малкото е отлично уведомена", допълни шефът на бившата Комисия по досиетата. Той отново повтори, че по закон, за да се даде достъп на Батков е трябвало да бъде направена проверка на капиталите и бизнесвръзките му. "Дали е направена такава проверка и какво е показала тя?, попита Андреев.

Споделяне

Още по темата

Още от България