Защо нито един голям играч не прояви интерес към ЧЕЗ?

Защо нито един голям играч не прояви интерес към ЧЕЗ?

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер.

Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...).

Който и да поеме разпределението, става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или ... няма нищо.

Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...

....

Апропо, в този бизнес (търговия и разпределение) в момента се случва технолигична (софтуерна и хардуерна) революция. Има компании, които могат да направят и кражбите на ток, и дисбалансите в напрежението невъзможни, просто като вкарат мрежата в 21 век.

 

*Коментара на Радан Кънев публикуваме от личната му страница във Фейсбук

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?