Защо обемът на търговията между Германия и Русия е намалял?

Защо обемът на търговията между Германия и Русия е намалял?

Представители на германския бизнес отдавна настояват за снемане на санкциите срещу Русия, посочвайки, че те се отразяват негативно на стокообмена между двете страни и са заплаха за половин милион работни места в Германия, пише "Шпигел".

Баварският министър-председател Хорст Зеехофер например е на мнение, че санкциите трябва да бъдат отменени до края на тази година. Във времената на Тръмп и Брекзит, казва той, Европа не може да си позволи да се кара едновременно със САЩ, Русия и Великобритания.

Действително, през 2013 г. германските компании са доставяли в Русия стоки на обща стойност 38 милиарда долара, а през 2015 г. - само за 19 млрд. долара, което означава 49.9% спад.

Но дали причината за това се корени в санкциите?

Всъщност нещата не са толкова прости и това става ясно, ако човек се запознае със статистиката за търговските отношения на Русия с други страни.

По данни на STATISTA, износът на Беларус за Русия се е понижил с 42.9%, въпреки че страната не е въвеждала никакви санкции – напротив, тя е член на Евразийския икономически съюз, който се ръководи от Русия. Същата тенденция се наблюдава и с Китай, най-важния външнотърговски партньор на Русия. Понижението на китайския експорт за Русия е 33.8%.

Причината се състои в това, че западните санкции на първо място бяха насочени срещу крупни държавни концерни, а руската икономика трябваше да се бори с други проблеми, включително същественото понижение на цените на петрола, пише "Шпигел". През есента на 2014 г. цените на петрола паднаха от 100 долара (и повече) за барел до 50 долара. А износът на петрол и газ е най-важният експортен отрасъл на Русия.

Това доведе до значително понижение на приходите на страната от износа на енергоносители: ако през 2013 г. Русия е печелила от него 500 млрд. долара, през 2013 г. - само 343.9 млрд. долара. Казано накратко, Русия и руснаците останаха с по-малко пари, които могат да харчат за покупка на стоки от чужбина, включително от Германия.

Освен санкциите и понижените цени на петрола, своята роля изигра и структурната криза в руската икономика. Ръстът на брутния вътрешен продукт от порядъка на 6-7 процента в годините след 2000 г., когато Путин дойде на власт, вече отдавна е в историята. През 2013 г. - тоест преди да започне кризата в Украйна и да бъдат наложени санкциите, ръстът на БВП вече бе спаднал до 1.3%.

Споделяне

Още от Бизнес