Защо Путин не се меси в германските избори? Защото води с 5:2

Защо Путин не се меси в германските избори? Защото води с 5:2

Онези, които не виждат достатъчно алтернативи в изборите за Бундестаг, трябва просто да се запознаят по-отблизо с външнополитическите програми на партиите. Те са толкова различни, че в един момент си задаваш въпроса дали в тях става дума за една и съща страна, пише германският в. "Ди Цайт".

Отношенията между Германия и света, нейните приятели и противници – това са теми, по които се наблюдават най-сериозни различия в програмите на Християндемократическия съюз (ХДС), сестринската му партия Християнсоциален съюз (ХСС), Партията на свободните демократи, Социалдемократическата партия (СДП), Зелените, Левите и крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ).

По една от най-острите теми обаче сред различните лагери се откроява неочакван консенсус. Става дума за отношението към въпроса трябва ли в средносрочен план да се отменят санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим и намесата в Украйна? Да, отговарят ХСС, Алтернатива за Германия и Левите.

Трябва ли санкциите постепенно да бъдат отменяни, дори и Русия за не изпълни изцяло условията, залегнали в Минските договорености? Такова решение се подкрепя от СДП, а до неотдавна и от свободните демократи.

Само ХДС и Зелените настояват за запазване на санкциите до окончателното изпълнение на условията в Миниските договорености.

Това е удивителна смяна на курса, отбелязва изданието и напомня, че ХСС, Алтернатива за Германия и Левите още от самото начало са били против санкциите, а социалдемократите маскират своите колебания чрез такива вербални конструкции като "деескалация" и "диференциран подход". А Кристиан Линднер, лидер на свободните демократи, предлага анексирането на Крим да се счета за "дългосрочно временно състояние".

Защо, питат някои, Путин не се намесва в предизборната кампания в Германия и не манипулира изборите така, както в САЩ, каквито опасения имаше? Отговорът е прост: защо да се намесва? Сред германските партии той води с резултат 5:2 по въпроса трябва ли анексирането на Крим да бъде смятано да нарушение на нормите на международното право, пише "Ди Цайт".

В тази предизборна кампания за пръв път звучат тези, които поставят Германия пред нова стратегическа самота, коментира изданието. Тя е залегнала във всички програми, независимо от концептуалните различия между партиите. Според повечето от тях външнополитическата ситуация за Германия изглежда така: На Америка не можем да разчитаме, Франция е нестабилна, британците вече не са с нас, Близкият Изток балансира между деспоти и хаос, Русия отправя срещу Запада предизвикателство след предизвикателство, растежът на Китай заплашва Далечния Изток (и с това нашите най-важни пазари); от благополучието на Африка – заради мигрантите – зависи стабилността на Европа.

На този фон нито една друга страна както Германия, така тясно свързана с Русия по въпросите на енергийната политика; по търговските въпроси -с Китай, а по отношение на отбраната - зависима от САЩ, същевременно си остава най-важният гарант за съхраняването на Европейския съюз, отбелязва "Ди Цайт".

Американският в. "Ю Ес Ей тудей" пише, че мрежови тролове и екстремистки настроени пропагандисти се намесват в германските избори, но според експерти в този случай вината може и да не е в Русия.

Зад разпространените в YouTube, в интернет-форумите 4chan и reddit и в Gab.ai материали стоят американски крайнодесни групи, съобщават експерти.

До момента не може да се проследи някаква по-конкретна активност от страна на Русия, заявява пред изданието Симон Гегелич, професор от Мюнхенския технически университет, експерт по киберпропаганда, който консултира германското правителство.

"Много от това, което виждаме в Германия, може да бъде свързано или в крайна сметка, вдъхновено, от движението на алтернативните десни в САЩ", коментира Гегелич, визирайки разнородната група, чиято крайна дясна идеология включва расизъм и бял национализъм.

Много от въпросните коментари в Тиутър очернят и двамата водещи кандидати за канцлер – Ангела Меркел и партията ХДС, както и главният ѝ съперник Мартин Шулц от лявоцентристката СДП.

Много от постингите идват от САЩ, засилвайки впечатлението, че десните потребители на социалните мрежи в двете страни като че ли се опитват да повлияят на общественото мнение в Германия. Възможно е обаче част от съобщенията на алтернативни десни, идващи от САЩ, да са свързани с руско влияние, но това е сложно да се установи, твърди Гегелич.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят