Защо Русия не признава ЧВК "Вагнер"

Политическото лицемерие хем провокира конфликт в САЩ, хем го защитава от ескалация

Защо Русия не признава ЧВК "Вагнер"

Политическата подлост на руските власти, които не за пръв път отказват да признаят за "свои" загиналите руснаци във военни конфликти извън пределите на страната, тази седмица достигна нови висоти. Но този път и поводът е изключителен: за пръв път от времената на виетнамската война имаше пряко стълкновение на руснаци с американци. Отказът на руските власти да признаят жертвите за "свои" обаче означава възможност да се избегне глобално изостряне на отношенията със САЩ с непредсказуеми последствия – дотам, че най-радикалните коментатори говорят за възможна нова война.

Минимум петима руснаци, бойци от известната руска частна военна компания (ЧВК) "Вагнер", са загинали под огъня на водената от САЩ коалиция в Сирия на 7 февруари, когато са се опитвали заедно със сирийски проправителствени сили да завземат петролно поле, намиращо се под контрола на Сирийските демократични сили, които са съюзници на САЩ. Имената на убитите бяха назовани от Conflict Intelligence Team, позовавайки се на техни роднини и приятели.

Седмица след въздушния удар това е единствената надеждна информация за броя на жертвите сред руснаците: други източници, назоваващи различаващи се в порядък числа за броя на загиналите, не разполагат с данни от първа ръка. Точният брой на загиналите вероятно ще може да се установи след като започнат погребенията в родината, но и това няма да бъдат пълни данни.

Руското министерство на отбраната се отрече от загиналите на следващия ден след стълкновението, наричайки ги "сирийски милиции" (цитат от Интерфакс) и заявявайки, че руски военни в този район не е имало. Първата реакция на президентския говорител Дмитрий Песков беше, че няма сведения "за други руснаци" в Сирия.

Налице е еволюция на официалното лукавство в хибридната война: по-рано Москва отричаше участието на свои военнослужещи в Донбас (както и факти за тяхната гибел или вземане в плен), наричайки ги "отпускари", а сега отрича и присъствието на руски ЧВК в Сирия. Сирийската война активизира употребата на "войник на съдбата" – по същество, използване на хора с неопределен статус в конфликт на интереси на страната. Това отчасти развързва ръцете на Москва и ѝ дава възможност да продължи да се прави, че активните бойни действия в Сирия след обявяването на победата са завършени.

Но известната независимост на ЧВК при воденето на бойни операции носи и очевидни рискове. Фактът на гибелта на руски граждани в бойно стълкновение с американски военни е потвърден и количеството на загиналите вече няма значение, отбелязва в статия за Republic.ru експертът по международни отношения Владимир Фролов, и това, "безусловно, е голям скандал и повод за най- остра международна криза".

Лицемерието на властта частично смекчава тази опасност, но отказвайки да съблюдава принципа "не изоставяме своите" (дори да има формално основание), Кремъл унищожава образа на защитника на всички руснаци: самата формулировка на дилемата- или наши ковчези, или война – по принцип е невероятно цинична и етически безусловно губеща.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари