Защо Саркози изглежда по-висок от Карла Бруни на корицата на "Пари Мач"


Снимка от корицата на списание "Пари Мач"

За промотирането на книгата си "Страсти" Никола Саркози може да разчита на списание "Пари Мач" (Paris Match), което публикува на корицата си изображение на бившия президент и съпругата му Карла Бруни -Саркози. "Човек на страстта" – това е заглавието, с което седмичникът представя сияещата съпружеска двойка. Изненадващото в случая е ръстът на главните действащи лица. Карла Бруни, бивш международен модел, е висока 1.75 м., а ръстът на съпруга ѝ е 1.66 м.

На корицата на списанието обаче бившият държавен глава изглежда забележително по-висок от жена си, отбелязва френският в. "Експрес".

Разбира се, това незабавно предизвика коментари и насмешки в социалните мрежи, чиито потребители обвиниха изданието, че е коригирало снимката.

По този повод зам.-главният директор на "Пари Мач" Режис Ле Сомие увери пред "Еспрес", че снимката не е "фалшифицирана" и обясни: "Те са си в къщи, той е застанал на стъпало, извисявайки се над нея. Няма нито табуретки, нито помощна масичка".

Сайтът на "Експрес" дори публикува в четвъртък опровержение, озаглавено: "Не, снимката на Никола Саркози не е ретуширана, за да изглежда по-висок".

Очевидно, че Саркози нищо не е искал, но за такива фотосесии всички фотографи се стараят да направят така, че той да не изглежда невисок. Освен това, самата Карла Бруни много добре знае в какво положение трябва да да застане, обяснява пред "Експрес" Ле Сомие.

Ние няма да хвърляме камък по Никола Саркози, тъй като той далеч не е единственият политик, който на снимки често изглежда по-висок, отколкото е в действителност, пише "Експрес".

Както отбелязва "Нувел Обесрватьор" в статия от 2017 г., следва да си спомним принц Чарлз и принцеса Даяна. Те бяха еднакви на ръст. Но въпреки това, многобройни са снимките, на които Чарлз изглежда малко по-висок и сякаш "доминира" над съпругата си.

С всички висши политици се случва почти едно и също, отбелязва Филип Моро-Шевроле, професор по политическа комуникация в Института за политически изследвания в Париж.

Според него обясненията за това са три.

Несъмнено, Никола Саркози има комплекс и изпитва нужда постоянно да подчертава своята значимост. Общоизвестно е, че по време на речите си той е слагал стелки в обувките си, които да добавят височина на ръста му. Смята се, че лидерът трябва да доминира не само над своята съпруга, но над своето обкръжение, казва професорът.

Той пояснява, че тук място има идеята за "символичния ръст", доколкото лидерът се смята за "най-великия сред французите". И накрая, последното обяснение, този път мачистко, в съответствие с което на тази снимка, както и на много други снимки на мъже и жени, трябва да бъде показано кой е главният и кой е подчиненият, казва Моро-Шевроле.

Съдейки по всичко, снимката от "Пари Мач"е пример за съчетание на тези три обяснения, допълва той.

Също така припомня, че бившият президент Франсоа Оланд така и не е съумял да вземе под контрол своя имидж, за разлика от Саркози, който винаги стриктно е следил за външния си вид.

В сравнение с други президенти, той има по-сложно отношение към имиджа, смята Филип Моро-Шевроле. Същият стремеж има и у сегашния президент Еманюел Макрон, макар че неговият ръст е съвсем друг.

Но все пак е изненадващо, че през 2019 г. излизат корици като тази. Подобен начин на комуникация е малко остарял, коментира професорът.

Споделяне

Още от Общество

Как да се подходи с новата детска болница?