Защо се премълчава диагнозата на Арафат?

Да се определи диагнозата на палестинския лидер Ясер Арафат, който почина в четвъртък, нямаше да е много трудно, смятат медицински специалисти.

Чрез изследвания на кръв и урина и чрез сканиране повечето болести могат да бъдат открити до 48 часа. А 10 дни обикновено са повече от достатъчни, за да се посочи точната причина на заболяването.

Но диагнозата на Арафат не бе обявена дори след като бе разпространена вестта за смъртта му. Това стана причина да се зададат въпросите дали лекарите не са разбрали от какво е бил болен, или имат диагноза, но не я разгласяват. Най-вероятното обяснение е, че са знаели какво му е, но не са имали право да го съобщят.

Има и вероятност - макар и нищожна, състоянието на палестинския лидер да е било такова, че изследванията да не са давали точна картина. Но експерти от различни страни изтъкват, че това е малко вероятно. "Със съвременната апаратура и визуалните средства може да се направи един вид аутопсия на живо, а кръвта и урината също дават основни данни за диагностициране," посочва нюйоркският специалист по мозъчни заболявания д-р Ерик Брейвърман. "Според мен е сигурно, че лекарите имат диагноза, но не я обявяват."

През последните две седмици, докато 75-годишният Арафат лежеше във френска военна болница, се появяваха откъслечни съобщения за състоянието му, но те не бяха достатъчни да обрисуват пълната картина.

Френските закони задължават лекарите да пазят тайна за състоянието на пациентите, както е и в много други страни. Когато се явяваше пред журналисти, говорителят на болницата в Перси генерал Кристиан Креспо винаги започваше с думите, че информацията се разгласява със съгласието на съпругата на Арафат Суха.

Висшите палестински служители, които тази седмица пристигнаха в Париж, за да посетят Ясер Арафат, разговаряха с лекарите в Перси. Но както заяви пред журналисти палестинският външен министър Набил Шаат, "ние не знаем изцяло причините, поради които състоянието му се е влошило, с други думи, не знаем пълната диагноза."

Като се остави настрана въпросът за лекарската тайна, възможни са и много други причини, поради които лекарите или палестинските ръководители премълчаха диагнозата на Арафат. Едно от възможните обяснения е, че заболяването му би посрамило палестинската власт, отбеляза Рори Милър, експерт по арабския свят в Кралския колеж на Лондонския университет.

Това не означава непременно, че самата болест с нещо е срамна, поясни Милър. "Може да е било някакво хронично заболяване, за което хората около него са знаели от години, но не са му обърнали внимание. Това би повдигнало въпроса защо не са направили нищо по-рано."

От друга страна се знае, Арафат винаги е искал да държи нещата в свои ръце, така че, макар да е носил "бомба със закъснител", той не е давал на други да се заемат с проблема, добави Рори Милър.

Палестинският журналист и социолог Дауд Кутаб се съмнява, че палестинските ръководители биха крили информация.

"Единствената причина може да е, че съпругата е отказала да даде разрешение, а тя би постъпила така, ако болестта е свързана с нещо срамно".

Все пак лекарите трябва да са имали някаква диагноза, иначе как биха знаели какво лечение да прилагат, изтъкна американският геронтолог д-р Таракам Равишанкар.

Когато си тръгваше от болницата Перси в четвъртък сутринта, генерал Кристиан Естрипо, който вече бе обявил кончината на Арафат, заяви пред репортери, че законът му забранява да коментира диагнозата и той няма никакво намерение да го нарушава.

*По БТА

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: