Защо СЗО реабилитира хидроксихлорокина като средство срещу коронавируса

Промяната в политиката е била в резултат на ненадеждни данни без сериозно проучване

Защо СЗО реабилитира хидроксихлорокина като средство срещу коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) и правителствата по света са променили политиката си спрямо този отдавна известния антималариен препарат хидроксихлорокин въз основа на ненадеждни данни и без сериозно проучване. Оказва се, че и двете най-авторитетни медицински научни издания - "Лансет" и "Ню Инглънд джърнъл ъв медисин", са били подведени, публикувайки статията, в която се твърди, че хидроксихлорокинът няма лечебен ефект спрямо Covid-19 и е крайно опасен за пациентите.

До този извод стига лондонският вестник "Гардиън" в собствено разследване, публикувано днес, за това как е било взето решението на СЗО отпреди 10 дни срещу лекарството хидроксихлорокин, което първоначално беше препоръчано като обещаващо срещу коронавируса. Преди два дни, както е известно, СЗО отново промени решението си, реабилитирайки хидроксихлорокина.

Данните, изложени в статията на двете списания, са били предоставени от малка съмнителна американска компания "Сърджисфиър" (Surgisphere), която твърди, че са обобщени от лечението на 15 000 пациенти в 1200 болници по света.

Според вестника толкова данни могат да бъдат събрани при дълго, многомесечно проучване с участието на стотици лекари и медицински експерти. А въпросната компания разполага с персонал от едва няколко души, сред които един е автор на научно-фантастични романи, а една от служителките е еротичен фотомодел.

Сред авторите на статията е шефът на компанията Сапан Десаи, който е бил разследван за поне три лекарски грешки и нехайства. Самата компания няма почти никакъв авторитет и последователи в интернет и дори страницата с историята ѝ тези дни е изчезнала от Уикипедия по неизвестни причини.

"Гардиън" след съответно проучване поставя под съмнение и достоверността на връзките на компанията с болниците, от които са получени данните, и начина по който те са събрани и анализирани от компанията.

Във вторник от двете списания, в които е публикувано въпросното изследване за вредата от хидроксихлорокина, също са изразили "загриженост" относно статията си, след като очевидно са установили същите факти. Започнало е независимо разследване на произхода и достоверността на използваните в нея данни.

"Гардиън" информира, че вчера СЗО е обявила на пресконференция, че ще поднови глобалните си проучвания върху хидроксихлорокина, след като нейната комисия за наблюдение върху безопасността на лекарствените средства е потвърдила, че няма повишен риск от смърт за пациенти с коронавирус, приемащи това лекарство.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус