Защо жандармерията пази сараите на Доган?

Защо жандармерията пази сараите на Доган?

Имението на лидера на ДПС Ахмед Доган край София се охранява от служители на МВР, показа проверка на Mediapool, потвърдена от източници в силовото министерство. Около внушителния имот, известен като “сараите” на Доган, в елитния столичен квартал Бояна, караули дават униформени жандармеристи.

Охраната на подобен имот е в нарушение на закона, според който жандармерията пази стратегически и особено важни обекти (като дипломатически мисии например), обезврежда терористични и диверсионни групи, участва в опазването на обществения ред извън населените места и още - оказва съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, когато противозаконно се пречи на тяхната дейност и т.н.

Сред задачите, които изпълнява Главната дирекция “Жандармерия”, никъде не е записано, че нейните служители охраняват имоти на партии или на лидерите им. 

Първоначално, при започването на строежа през 2002 г., от движението обявиха, че имотът и сградата са на сдружението на ДПС-общините “Толерантност”. После Доган заяви, че имотът ще се използва от младежите в партията за семинари, освен това за гости и ДПС-кметове, които редовно посещавали столицата. След това, пред чуждестранни журналисти, той казва, че комплексът му е подарък от бизнесмени, на които направил някои “услуги”, писаха преди време столични издания.

С какви пари е построен комплексът не ясно, за разлика от това, че титулярният играч в последните две правителства не си пада по подаването на данъчни декларации.

След като Mediapool се увери лично, че около ДПС-базата обикалят униформени служители на МВР,  потърси мнението на комисар Живко Живков, началник на жандармерията.

В първия ни разговор той заяви, че неговата дирекция не охранява въпросния обект и обеща да провери какво са правили униформените пред дуварите му. Комисар Живков предположи, че те са изпълнявали конкретна задача по утвърден съвместен план за действие със Столичната дирекция  “Полиция” (СДП). “За физическа охрана и дума не може да става”, коментира той.

В следващият ни разговор комисарят обясни, че гореспоменатите жандармеристи са изпълнявали задача след поискано съдействие от СДП и не може да ни каже каква е, но не е тази, която предполагаме.

Тъй като остана отворен въпросът каква е тайната мисия, на която е пратен патрулът, защото по това време (преди обед в работен ден) около зидовете на комплекса нямаше индикации да се случва нещо обезпокоително, репортери на Mediapool се разходиха още веднъж по ул. “Беловодски път” 46 и отново се натъкна на жандармерия – нещо, доказващо се и от многобройните охранителни камери.   

Освен жандармерия, за сигурността на обекта се грижат и цивилни охранители. Той е пазен и от гардове на НСО, тъй като преди време от МВР сигнализираха за отправени заплахи срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.

Изглежда, нерегламентираната охранителна дейност не е чужда за жандармерията, чийто шеф в средата на януари бе проверяван за подобни дейности. В случая обаче едва ли Живко Живков самосиндикално е пратил свои  служители да пазят “стратегическия обект”. Едва ли, защото гардове, които се водят на щат в жандармерията, охраняват близките роднини на високопоставени лица от МВР не по волята на Живков или съгласно вменените по закон задължения на оглавяваната от него служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?