Засилена полицейска охрана “ескортира” екопротест

Засилена полицейска охрана “ескортира” екопротест

Въпреки натиска, оказван от МВР и опитите на правителството и парламента да демонстрират спешни мерки за защита на природните паркове, природозащитниците продължават своите протестни акции. Над 500 души, предимно млади хора, се събраха в четвъртък вечерта пред НДК, откъдето започна митинг-шествие под наслов “Няма да мълчим за българската природа”. Протестът е в подкрепа на Странджа, Рила, Пирин, Черноморието и в защита на свободата на словото. Организаторите съобщиха, че Столична община е уведомена за маршрута на шествието, което преминава по бул. “Витоша” и ще стигне до храм-паметник "Александър Невски".

Демонстрантите викат “Странджа не е манджа”, “Мафия” и другите си лозунги, движат се спокойно и се забавляват, предаде репортер на Mediapool. Протестиращите, приветствани с жестове или гласно от  минаващи граждани, се движат при засилена полицейска охрана, в страничните улици по маршрута им е пълно с полицейски коли и джипове.

Стигайки на площаза пред храм-паметника, те бяха посрещнати от още сили на реда, включително и такива с камери.

До инциденти не се е стигало. Когато пристигнаха на площада, младежите се поздравиха с първата истинска победа на гражданското общество в България, защото днес са приети промените в Закона за защитените територии, с които не се променя статутът на природен парк Странджа.

Еколозите поискаха оставките на министъра на вътрешните работи Румен Петков и го питаха дали се е справил с организираната престъпност в България, че главната дирекция за борба с нея е започнала да привиква блогъри, отразяващи в Интернет пространството екопротестите.

Освен това поискаха и оставката на земеделския министър Нихат Кабил, който започнал да раздава безразборно земи на частни лица в района на Смолян. А местният общински съвет е гласувал решение, чрез което двадесет и седемте километра ски-писти да станат над 120 километра.

Незамисимо че статутът на Странджа е запазен, строежът на Златна перла не е премахнат, заявиха еколозите и поискаха той да бъде бутнат, а теренът да се рекултивира за сметка на нарушителя (фирмата "Краш 2000"). Друго искане е МС да приеме Плана за управление на парка.Ппротестните акции ще продължат, тъй като е бил уволнен директорът на природен парк "Рила “, който се противопостави на проекта Супер Боровец и Супер Паничище.

Природозащитниците алармират за няколко тревожни събития от последните дни. Първото е уволнението директора на Национален парк Рила инж. Васил Петров, който досега противодействаше на посегателствата на "инвеститорите".

Освен това очевидци са заснели потресаващи, по думите им, кадри от работата на булдозери в подножието на Рила, където се подготвят строежи на хотели (Паничище) и лифт (“Пионерска” – “Езерата”). Според екозащитниците това става в противоречие със закона.

Третият тревожен факт е, че Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) се опита да ограничи разпространението на информация в Интернет за гражданските протести в подкрепа на  “парк Странджа”, като привика, сне обяснение и отправи предупреждение към блогър, който публикува в сайта си материали за протестите.

Настоява се министърът на околната среда и водите да даде гаранции, че няма да бъдат допуснати ски писти и съоръжения на територията на парк Рила, като прекрати процедурата за екологична оценка на плана за ски зона Паничище.

Министърът също така е призован незабавно да издаде заповеди по чл. 19 на Закона за биологичното разнообразие за забрана за строежи във всички предложени Натура 2000 зони за опазване на местообитания по морския бряг и по планините.

Младите хора искат да спре и незаконното според тях строителство на голф комплекси по северното Черноморие от медийния магнат в България Красимир Гергов

Споделяне

Още от България