Засилени мерки за сигурност в Каталуния 2 години след незаконния референдум

Засилени мерки за сигурност в Каталуния 2 години след незаконния референдум

Неколкостотин привърженици на отделянето на автономната област Каталуния от Испания участват в шествие в североизточния каталунски град Жирона по повод втората годишнина от референдума за отцепване, обявен за незаконен, но разтърсил испанската политика, предаде Асошиейтед прес.

Протестите започнаха рано тази сутрин в условията на засилено полицейско присъствие по железопътните гари и на магистралите, които в миналото са били мишени на активистите.

В Жирона участниците скандираха "Вън окупационните сили!" пред портала на казармите на Гражданската гвардия, преди да се насочат към сградата на испанското правителство.

Чувствителната годишнина се навършва в момент, когато се очаква испанският Върховен съд да обяви присъдите по делото с 12 подсъдими за участие в бунт и размирици. Дванадесетте са политици и активисти, които бяха ключови застъпници на допитването, проведено на 1 октомври 2017 г.

Извършените миналата седмица арести на седмина активисти за независимост, срещу които може да бъдат повдигнати обвинения в тероризъм, също предизвикаха широки гневни реакции в Каталуния.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа