Засилени мерки за сигурност в София за Нова година

Засилени мерки за сигурност в София за Нова година

Засилени мерки за сигурност в центъра на София за Новата година оповести Столичната дирекция на Министерството на вътрешните работи. Още от четвъртък на пл. "Ал. Батенберг", където традиционно има новогодишен концерт, има постоянно полицейска охрана. В новогодишната нощ за сигурността ще отговарят и специални екипи, обучени за реакция при стрелба. Те ще бъдат въоръжени с автомати и ще патрулират и на летището, жп гарата и автогарата.

На Нова година достъпът до площада ще става през 8 пропускателни пункта. Сигурността на хората ще бъде обезпечена от две линии с тежка техника – първата ще е с по-тежка техника, а втората – от моторизирани екипи, които да спрат евентуално нахлуване на автомобили. Полицейските служители ще бъдат подпомогнати и от 12 екипа на жандармерията.

На площада няма да се допускат пияни хора, както и такива, които носят огнестрелни оръжия, пиротехника, стъклени бутилки или чадъри.

Засилена охрана ще има на местата в центъра, където има струпване на бежанци, както и на двете основни метростанции – "Сердика" и "Св. Климент Охридски".

Празничното шоу "Сцена под звездите" ще започне на 31 декември в 22:00 часа и ще продължи до 01:00 часа на 1 януари. Негови домакини тази година са водещата от БНТ1 Анна Ангелова и актьорът Владимир Пенев.

От Столичната община и БНТ, които са организатори на събитието, обещават уникални светлинни ефекти, перфектен звук, покриващ целия площад, както и красива заря.

На сцената ще излязат Хилда Казасян и Васил Петров с Бенда на Ангел Заберски, група "Акага", DARA, Михаела Маринова, Християна Лоизу, група "Сигнал" и Николина Чакърдъкова с Ансамбъла на неврокопските танцьори.

Всяка година на площада Нова година посрещат повече от 20 000 души. Концертът ще се излъчва и по БНТ и БНТ Свят.

Кметът Йорданка Фандъкова напомни в петък, че през цялата новогодишна нощ ще се движат по основни линии автобуси, тролейбуси и трамваи, както и метрото. Те ще бъдат с празнични разписания. През празничната нощ ще се движат трамваите 5, 7, 8, 12, 18, 20, 22 и тролеите с номера 1, 2, 4, 9. Ще работят и автобусните линии 11, 83, 102, 78, 85, 94, 285, 309, 310, 76, 213, 604. Метрото ще се движи само в участъците от станция "Младост 1" до станциите "Витоша", "Бизнес парк София" и "Летище София". Влаковете между "Младост 1" и "Витоша" ще минават на 20 минути, а по другите две направления - на 40 минути.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?