Засилва се контролът върху автомобилните газови уредби

Държавата ще засилва контрола върху техническата изправност на автомобилите с газови уредби като въведе нови изисквания, на които трябва да отговарят. Това ще стане с поправки към наредбата, които ще бъдат приети до месец, съобщи директорът на изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков, цитиран от БНР.

От началото на годината бяха закрити пунктовете за тестване на газовите бутилки, като дейността им поеха пунктовете за годишен технически преглед, припомни Божков. Според него това не е довело до занижаване на изискванията за сигурност, а напротив – до прекратяване на фиктивните проверки.

“Ще искаме да се гледа, освен всичко друго, вече и срокът на експлоатация на резервоара, който е отразен от производителя с маркировката, стриктно да се следи за това има ли, или няма знак, поставен на задното стъкло на автомобила, както и ще искаме документ за съответствие на монтажа с нормативните изисквания. Аз се надявам до месец промените да са факт”, каза Божков.

Предстоящите промени са консултирани от месеци с експерти в сектора и не са провокирани от взрива на автомобил на бензиностанция в Сандански, при който пострадаха четирима души.

“Това, което конкретно мога да кажа за последния инцидент, е, че автомобилът е бил на преглед по стария ред в условията на старите системи и на старите пунктове, където не е имало видеонаблюдение. Знаете, всички констатирахме безкрайно много фиктивни прегледи през последните години, сега според нас допълнителният контрол, който е с видеонаблюдение при това, че се прави в рамките на прегледа, общият за техническа изправност, са допълнителна гаранция, че това няма как да се повтори”, каза Божков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?