Засилва се контролът върху износа и вноса на дървесина

Снимка: Бивол (Архив)

Да се засили контролът върху износа и вноса на дървесина се договориха Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите и Агенция "Митници“ на работна среща в петък, съобщиха от агроведомството. Мярката се предприема за предотвратяване на незаконния добив на дървесина и търговията с този материал.

Новата система за издаване на електронни превозни билети, въведена пилотно през миналата година, работи успешно на територията на всички държавни горски предприятия, отчете заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. Системата освен това следи движението на дървения материал от гората през временния склад и превозното средство, на което е натоварен, до крайния пункт за продажба, препродажба, износ или преработка.

След постъпването на дървения материал в преработвателните заводи и цехове, превозният билет за него автоматично се завежда в електронния дневник, уточни изпълнителният директор на горската агенция Тони Кръстев. Това предотвратява повторно използване на един и същи билет, като данните за превозената дървесина автоматично се отразяват към съответното позволително за извършване на сечта, беше демонстрирано на презентация на системата по време на срещата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?