Засилва се охраната в училищата

Засилва се охраната в училищата

Директорите на държавни училища и на началниците на регионалните инспекторати да вземат мерки за засилване на охраната в училищата и за повишаване на сигурността на учениците и учителите, нареди просветният министър Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Причината са зачестилите случаи на агресивно поведение на външни лица, включително и на родители, които влизат свободно в училищните дворове и сгради.

Министърът препоръчва да се изградят огради на училищните дворове, там където липсват, и да се укрепят съществуващите. Според Кунева трябва да се осигури контролиран достъп на външни лица в училищните дворове в учебно време, а в извънучебно да не се допускат изобщо. Тя очаква да се създаде рестриктивен пропускателен режим в училищата. по думите ѝ директорите и инспекторатите трябва да се срещнат с охранителните фирми, за да се вземат мерки за подобряване на дейността им.

В писмо до председателя на Националното сдружение на общините Даниел Панов, министър Кунева изразява увереност, че общинските администрации в страната ще се включат с подобни мерки за засилване на сигурността в училищата и детските градини.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?