Засилваме енергийните си връзки с Кипър заради газопровода "ИйстМед"

Засилваме енергийните си връзки с Кипър заради газопровода "ИйстМед"

Засилване на енергийното сътрудничество между България и Кипър в контекста на плановете на Израел, Кипър и Гърция да строят Източносредиземноморския газопровод "ИйстМед" (EastMed) обсъдиха премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев с кипърския външен министър Никос Христодулидис, който бе на посещение в София в петък.

Борисов е определил "ИйстМед" като "един изключително мащабен енергиен и инфраструктурен проект, който има огромно геополитическо значение за развитието на региона и Европа". Той е посочил, че строящата се в момента газова връзка с Гърция ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор, ще отвори пътя за внос на втечнен газ от Гърция, както и от бъдещия "ИйстМед". "В тази връзка разглеждаме като перспективно стратегическото енергийно партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция", допълва българският министър-председател, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет.

Амбицията да засилят сътрудничеството си в областта на енергетиката, икономиката и свързаността са споделили по-късно през деня Радев и Христодулидис.

България има интерес към енергийните проекти за пренос на природен газ, част от които е и Кипър. Енергийната ни свързаност ще допринесе за диверсификацията на европейската енергийна карта, заявил президентът пред госта си.

Двамата са обсъдили задълбочаването на бизнес контактите между двете страни, както и за подобряване на транспортната свързаност в региона.

Коментирали са още, че България и Кипър споделят общи интереси и позиции, но се изправят и пред общи предизвикателства като миграционния натиск и запазването на сигурността в региона. Европа трябва да е по-активна и да намери дългосрочни и трайни решения за бежанската криза, като отчита принципа на солидарност, но и националните специфики на всяка страна, обединили позиция Румен Радев и Никос Христодулидис.

На срещата е било обсъдено и предстоящото посещение у нас на кипърския президент Никос Анастасиадис по покана на Румен Радев през февруари, което се очаква да даде нов импулс на приятелските отношения между двете страни.

Българската общност в Кипър и многобройните кипърски студенти, завършили висше образование в България, са важна връзка за двете държави, било посочено още на срещата.

Споделяне

Още от Бизнес