Засилват мерките за сигурност на българските военни в Афганистан

Новият военен министър Аню Ангелов заяви в сряда, че ще бъдат увеличени мерките за сигурност на военните ни в Афганистан във времето, в което не изпълняват оперативни задачи. Пострадалите при ракетната атака срещу летището в Кандахар български военнослужещи не са били с бронежилетки и каски.

След като встъпи в длъжност като министър, Ангелов коментира, че не е реалистично българският контингент в Афганистан да бъде събран на едно място в рамките на тази година. Предстоят много оценки, от изключително значение е отношението на съюзниците ни в НАТО, посочи Ангелов.

Той съобщи, че състоянието на единия от тримата ранени в Кандахар български войници остава критично.

При ракетната атака в неделя вечерта бяха ранени четирима български военнослужещи. Един от тях бе изписан от лазарета скоро след като бе прегледан, а другите трима са настанени в болница във военната база Баграм близо до столицата Кабул. Предстои те да бъдат транспортирани до американската военна болница в Ландщул, Германия.

Около 300 български военнослужещи изпълняват задачи по охраната на вътрешната част на летището в Кандахар.

България участва в международната мисия ISAF в Афганистан с около 500 военнослужещи, които са дислоцирани в Кабул и Кандахар и изпълняват задачи по охраната на летищата в двата града. До края на годината се очаква изпращането на още 70 военнослужещи в Кандахар.

Желанието на Министерството на отбраната е българските военнослужещи да бъдат събрани на едно място, но не е ясно кога това може да стане.

Споделяне

Още от България