Засилват се протестите във френски гимназии срещу депортирането на ученици

Засилват се протестите във френски гимназии  срещу депортирането на ученици

Френски гимназисти засилиха протестните си действия срещу депортирането на техни съученици мигранти, пребиваващи в страната без документи, като блокираха няколко училища преди планирана масова демонстрация в Париж, предаде ДПА. За втори пореден ден входовете на няколко училища във френската столица бяха барикадирани с кофи за боклук и метални заграждения.

В лицея "Араго" учителите, идващи за учебни занятия, трябваше да минат през тълпа от освиркващи ги ученици, за да се доберат до сградата, влизайки през учителския вход. Ученическият вход беше напълно блокиран. Над 100 ученици демонстрираха пред сградата. Един от протестиращите носеше плакат с надпис "Араго проявява солидарност".

Двайсетина гимназии бяха засегнати от протестите, предизвикани от ареста и депортирането на 15-годишната косовска ромка Леонарда Дибрани по-рано този месец. Вчера хиляди ученици участваха в шествие до вътрешното министерство в Париж с призив за "незабавно връщане" на Дибрани и на 19-годишния арменец Хачик Качатрян, който също беше депортиран миналата седмица.

Друга демонстрация е планирана на площада на Бастилията.

По-късно правителството трябва да обяви резултата от административното разследване на депортирането на Дибрани и семейството ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа