Засилват се протестните акции в България срещу присъдите

Протестите в България срещу смъртните присъди за медицинските сестри в Либия продължават четвърти ден след произнасянето на съда в Бенгази.

Медицинският персонал от всички здравни заведения в страната ще излезе в събота на едночасов мълчалив протест срещу присъдите и в подкрепа на медиците ни с лозунги, на които е написано "Те са невинни!". "Либийският съд е инструмент на либийската държава, за да намери виновник за трагедията на заразените деца", се казва в декларация на асоциацията, изпратена до български и световни институции. Настоява се отговорните институции в България да използват всички форми, средства и усилия за оневиняване на българските медицински сестри, а техните мъчители да бъдат наказани.

Районната лекарска колегия в Пловдив организира подписка в защита на осъдените. Акция за събиране подписи с искането българските медицински сестри да бъдат освободени и върнати в родината стартира и в Плевен. Книгата ще бъде отворена за времето когато тече обжалването на присъдата, след което ще бъде връчена във външно министерство, за да послужи като аргумент в защита на нашите сънародници.

От началото на деня в Пазарджик са събрани 1300 подписа в подкрепа на медицинските сестри.

Медицински работници от Сливен се събират на бдение със свещи в подкрепа на несправедливо осъдените българки.

Младежките организации на НДСВ, ДПС и БСП в Шумен организират от 20.00 ч. протестен митинг срещу присъдите . Очаква се във вторник общинските съветници от Шумен да излязат с протестна декларация срещу смъртните присъди.

Обществеността на Врачанска област е съпричастна към съдбата на петте българки, несправедливо осъдени на смърт от либийския съд и вярва в тяхната невинност, се казва в декларация на областния управител на Враца Лъчезар Борисов до външния министър Соломон Паси.

Българските медицински сестри, осъдени на 6 май на смърт в Либия, да бъдат незабавно оправдани и освободени от затвора, настоява Съюзът на стоматолозите в България . Съюзът категорично протестира срещу използването на правосъдието като средство за саморазправа с невинни хора, се казва в писмото.

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) ще запознае със случая Световната федерация на журналистите и ще поиска съдействие от световната журналистическа колегия за защита на българските граждани. Усилията на българската държава и на обществото като цяло за справедливото разрешаване на проблема с осъдените на смърт български медици в Либия трябва да продължат с нарастваща сила, без излишна показност и безсмислени псевдооптимистични надежди за изхода от кризата, се казва в позицията.

Българската държава да направи точна преценка за заплахите и да даде указания на останалите на либийска територия български граждани за тяхното поведение в новата ситуация, настояват в декларация по развитието на процеса срещу българските медици коалицията на движение "Гергьовден", БЗНС-НС и Демократическа партия. Според тях съществува реална възможност в Джамахирията да бъдат създадени силни антибългарски настроения. Ако обективните условия не гарантират безопасността и правата на над 5 000 наши сънародници, работещи в Либия, то почтеното поведение изисква те да бъдат предупредени за невъзможността на българската държава да ги защити и, че поемат лична отговорност за по-нататъшния си престой в Либия, пише още в декларацията.

По БТА

Още от България