Засилват се съмненията, че Италия е откупила заложничките си

Не е плащан откуп за освобождаването на двете италиански заложнички в Ирак Симона Торета и Симона Пари, заяви в сряда външният министър Франко Фратини, ден след като двете се завърнаха в родината.

"Действахме, като използвахме многобройните си контакти, при които на похитителите бе обяснено, че си имат работа с Италия, която е обичана и ценена в арабския свят", добави Фратини.

Шефът на външната комисия в италианския парламент Джуставо Селва обаче каза, че опровержението е чисто формално и че според него са платени поне 1 милион долара за спасяването на Торета и Пари.

Двамата френски журналисти ще бъдат освободени до седмица

В същото време похитителите на двамата френски журналисти в Ирак похвалиха "положителните стъпки" на Франция към иракския народ, а член на екипа френски преговарящи съобщи, че заложниците скоро ще бъдат освободени, ако американците осигурят безопасното им предаване.

В изявление на групировката Ислямска армия в Ирак, изпратено по електронната поща до офиса на Асошиейтед прес в Кайро, се изразява надежда, че това е началото на нова ера на разбиране и зачитане на техните ценности.

В изявлението не се уточнява какви са "положителните стъпки", предприети от Париж. Асошиейтед прес обаче припомня за изявленията на френския външен министър Мишел Барние, който в понеделник заяви, че участниците в предложената от САЩ международна конференция за Ирак трябва да обмислят приоритетно въпроса за изтеглянето на американските войници от страната.

Кристиан Шено и Жорж Малбрюно може да бъдат освободени до края на седмицата, ако американците осигурят безопасното им предаване, заяви в сряда Пиер Жирар Отбу от екипа френски посредници за решаване на кризата, цитиран от Ройтерс.

Първоначалното условие за освобождаването на Шено и Малбрюно беше Франция да отмени забраната за носене на мюсюлмански забрадки във френските държавни училища. Париж отхвърли искането, но предприе масирана дипломатическа офанзива за спасяване на журналистите.

Противоречива информация за платен откуп

В Италия, която празнува освобождаването на двете заложнички, широко се коментират твърденията за платен откуп, които за пръв път бяха лансирани от кувейтски вестник, позоваващ се на източници от ислямистки групировки.

Информацията не бе потвърдена от независими източник.

Премиерът Силвио Берлускони даде повод за усилване на слуховете за откупа, говорейки за "трудния избор, който е трябвало да бъде направен", предаде кореспондент на ББС. Представител на вътрешното министерство, който отказа да потвърди или отрече информацията, каза: "Не сме поддали на никакво изнудване".

Джуставо Селва, член на Северната лига, която участва в управляващата коалиция в Италия, заяви пред френското радио Ер Те Ел: "Животът на двете млади жени беше най-важното нещо. По принцип не бива да се поддаваме на никакво изнудване, но този път мисля, че трябваше да се предадем - въпреки че това отваря опасен път, тъй като е очевидно и от гледна точка на политиците, и на престъпниците, че този път може да накара други да искат да направят пари, вземайки заложници".

Специалисти по въпросите на сигурността са заявили пред ББС, че вероятно пари са изиграли някаква роля при преговорите, но също така изтъкнаха огромната дипломатическа работа, извършена по конфиденциални канали, от страна на италианците.

По-рано Берлускони каза, че се преговаря по 16 различни канала за освобождаване на заложничките.

В същото време бившият координатор на основните неправителствени организации в Багдад Жан-Доминик Бюнел изрази огромното си облекчение от освобождаването на двете италианки, но предупреди, че трябва да се разбере дали за свободата им не е бил платен откуп, съобщи АФП.

" Говори се за платен откуп. Това е тревожно за неправителствените организации, тъй като би било прецедент и стимул за останалите похитители", заяви Бюнел.

Италианският премиер Силвио Берлускони бил забелязан в римски бар да празнува с близки сътрудници освобождаването на двете заложнички и рождения си ден, предаде Франс прес.

Според свидетели Берлускони заявил, че френският президент Жак Ширак е изпаднал в пълно отчаяние за освобождаването на френските заложници.

"В момента той е изпаднал в крайно отчаяние. Опасява се, че ще се провали по всички точки. С песимизъм обаче не се постига кой знае какво", заявил Берлускони.

Италианските били третирани с уважение

С уморен вид, но щастливи, Симона Пари и Симона Торета бяха посрещнати от тълпа възторжени посрещачи и журналисти на летище в Рим, преди да бъдат приветствани от италианския премиер Силвио Берлускони.

Жените, за които преди време се твърдеше, че са били убити, бяха предадени от похитителите им на представители на Червения кръст в Багдад. Двама иракчани, мъж и жена, отвлечени заедно с италианките преди три седмици, също бяха освободени.

"Имаше моменти, когато се опасявахме, че ще бъдем убити. Но в други моменти се смеехме заедно", каза Торета.

Двете бивши заложнички казаха, че почти през цялото време са били със завързани очи и никога не са видели лицата на похитителите си. Те са били държани заедно, на едно и също място през цялото време.

"Бяхме третирани с огромно уважение", добави Торета.

В Ирак действат различни нелегални групировки. Някои са престъпни банди, които търсят откуп, а други издигат политически искания.

Нов видеозапис на британския заложник

В същото време британският заложник Кенет Бигли се появи на нов видеозапис, излъчен от арабската телевизия Ал Джазира, и обвини премиера Тони Блеър, че е игнорирал молбата му за спасение.

Облечен в оранжеви дрехи, Бигли каза, че похитителите му не искат да го убият и обвинява британския министър - председател в "лъжа".

Ислямистката групировка, която отвлече британеца преди около две седмици, вече обезглави двамата му американски колеги.

По-рано в сряда семейството на Кенет Бигли се обнадежди от съобщението в арабски уеб сайт, за което се смята, че е от похитителите, в което се казваше, че той ще бъде освободен.

Според съобщението Бигли ще бъде на свобода, но ще бъдат отвлечени други и ще бъдат обезглавени, ако чуждите войски не напуснат Ирак.

Британското външно министерство се опитва да установи автентичността на съобщението.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?