"Признание" през смях и пред одобрителния поглед на ТВ журналистка:

Заснетият в скандален клип полицай разкривал престъпление с канадска борба

"Може ли да го определите какво е полицейско наислие, има ли го в НК или къде го има т’ва нещо"

Комисар Николай Николов. Снимка: БГНЕС

Шефът на областната дирекция на полицията в София Николай Николов, заснет в скандален клип как се гаври с арестант в Първо РПУ, обясни в петък пред бТВ, че не вижда нищо притеснително в поведението си и допусна, че е използвал канадската игра със задържания като метод за разкриване на престъплението, което е извършил.

Преди ден в Youtube бяха разпространени видеокадри, на които ясно се вижда как Николов 3-4 минути играе канадска борба с млад мъж, като през цялото време го ругае, псува и заплашва с побой. Краткото филмче завършва със закана от страна на блюстителя на реда "да профилира" опонента си в стая на горния етаж.

Въпреки неколкократно изразеното очевидно намерение да се саморазправи с арестанта, в петък Николов доста арогантно отрече да е извършил нещо осъдително, като единственото с което се съгласи беше плахата констатация на водещата Ани Цолова, че хората се дразнели, когато полицейски началник използва думи като "капут", "лайнар" и "да ти е.а п.....а майна".

Краткото включване на шефа на ОДП-София в ефира на бТВ започна с любезното уточнение от страна на Цолова, че тя е на негова страна, тъй като нямало как полицаите да се държат като в "английския двор" по време на работа. Това провокира Николов на няколко пъти да ѝ благодари искрено.

Без да се интересува от подбудите на разследващия да се държи така с арестанта, водещата започна разговора с няколко въпроса за личността на човека, който е заснел клипчето, тъй като очевидно е бил полицай.

"Полицай след като снима и снима в полиция това нещо и го разпространява, вие представяте ли си този човек, че има достъп до секретни документи и какво може да очаквате от него", коментира Николов, добавяйки, че за него е "стресиращо и учудващо", че тези кадри са попаднали в интернет.

Останалата част от интервюто му премина в доста по-остър тон, насочен към другия водещ Виктор Николаев, който се интересуваше дали поведението на полицая в обичайно и за неговите колеги, както и какво точно се цели с подобна гавра със заподозрян.

"Ами, вероятно някаква цел, за да се достигне до крайната цел – разкриване на престъплението", каза Николов, след което веднага бе допълнително подразнен от въпроса дали канадската борба е някакъв тип методология в разследването: "Не е част от методологията, не е елемент от работата. Г-н Николаев, рецепта вие можете ли да кажете на българските полицаи как да работят и как да разкриват престъпления?.. Никаква практика не е това!"

Водещият опита да провокира разкаяние у Николов и със забележката, че закани от типа "ще те пребия от бой", "ще те смачкам" и "да го профилирам" очевидно се асоциират с полицейско насилие, на което събеседникът му отново остана непоклатим: "Дайте ми термин за полицейски насилие, какъв е терминът, може ли да го определите какво е полицейско наислие, има ли го в Наказателния кодекс или къде го има т’ва нещо полицейско насилие?!.. Какво да ме притесни г-н Николаев, след като играеме една честна игра, играеме канадска борба. При една спортна игра може и да се допусне човек да сгреши и каже някоя реплика."

В крайна сметка интервюто завърши с поредната благодарност към Цолова, която успя да се смути с думите: "Моля ви, за трети път ми благодарите, това ме смущава някой да ми благодари." Виктор Николаев пък бе посъветван не толкова любезно: "Заповядайте, кандидатствайте на конкурс в МВР и тогава ще ви видиме как ще работите".

БХК призова за незабавното уволнение на Николов

Часове след арогантното интервю на любителя на канадската борба, Българският хелзинкски комитет (БХК) разпространи остра декларация, в която призова ръководството на МВР незабавно да отстрани шефа на ОДП-София.

"Поведението на Николай Николов в телевизионен ефир тази сутрин (20 април 2012 г.), както и поведението му спрямо задържания, заснето в добил публичност видеоклип, буди отвращение и нетърпимост с откритата си аморалност, пренебрежение към законността и дебелоока увереност в собствената безнаказаност", се казва в отвореното писмо на правозащитната организация.

Според БХК този скандален случай е тест за ръководството на вътрешното ведомство в стремежа му да убеди обществото, че е безкомпромисно срещу прояви на произвол и превишаване на власт от свои служители, независимо на какво ниво.

"Напомняме, че правителството внесе в парламента изменения в Закона за МВР, с които се въвежда стандартът "абсолютна необходимост" при употреба на сила и оръжие от полицаите. Наскоро парламентът прие тези изменения на първо четене. Перфидно е в такъв момент полицейски началник безсрамно да отстоява насилническото си поведение пред цялото общество и това да остане без последствия. Очакваме действие от ръководството на МВР", завършва декларацията на БХК.

До този момент нито самият Николов, нито друг представител на висшия ешелон в МВР е заявил някакво намерение, от което да се заключи, че би могло да се стигне до евентуални последствия за началника. Ако се съди по обичайната практика на министър Цветан Цветанов при скандали със замесени висши негови подчинени, Николов най-много да се размине с "мъмрене".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?