Заспал от преумора шофьор обърна автобус на магистрала "Тракия"

Няма сериозно пострадали пътници

Заспал от преумора шофьор обърна автобус на магистрала "Тракия"

Пътнически автобус се преобърна в канавка на автомагистрала "Тракия" в понеделник вечер. Автобусът на "Юнион Ивкони" пътувал по линията София - Слънчев бряг.

Катастрофата е станала между Зимница и Карнобат, около 22 часа.

Пострадалите са 20 души. По информация на бТВ 13 са откарани до болницата в Ямбол, а 7 са били транспортирани до Бургас.

 

През спешно отделение на ямболската болница са преминали 13 пътници основно с травми на крайниците, трима от тях са били чужденци. Само двама от прегледаните остават в болницата, а един е отказал да бъде хоспитализиран, съобщиха от ямболското лечебно заведение.

Пострадалите са настанени в ортопедично отделение. Един мъж е с травма на предмишницата, а млада жена е с локсация на раменна става.


Първоначалната версия бе, че автобусът е бил засечен от лек автомобил и това е предизвикало катастрофата.

Пострадалите пътници обаче твърдят, че шофьорът е заспивал от преумора, тъй като той е изпълнявал същия курс, но рано сутринта в посока от Слънчев бряг към София.

 

Изпълнителният директор на фирмата "Юнион Ивкони" Георги Атанасов обясни, че по документи шофьорът е почивал предния ден, но допусна, че може да е направил "услуга" на колега.

 

Районната прокуратура в Ямбол е образувала досъдебно производство за катастрофата, съобщи районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова. Обвинението е срещу 49-годишния шофьор, който е нарушил правилата за движение, като е загубил контрол над автобуса и е причинил по непредпазливост средни телесни повреди на двама души.

Прокуратурата е установила, че автобусът се е преобърнал на дясната страна, разкъсани са мрежите на автомагистралата около 30 метра, от което е разбит резервоара на превозното средство и е изтекло дизеловото гориво.


Според държавното обвинение тахошайбата на автобуса е стара и не може да се установи точното движение и престой на превозното средство. Пробата за употреба на алкохол и наркотични вещества на шофьора е отрицателна.

 

От прокуратурата съобщиха още, че според свидетелски показания водачът на автобуса е бил уморен и е възможно да е заспал, защото пътници са разговаряли с него и са му пускали музика, за да стои буден. Шофьорът е задържан в ареста за 24 часа. Предстои да бъдат назначени технически експертизи за установяване на причините за инцидента.

 

Най-вероятно умора на водача и загубване на контрол над управлението над автобуса е причина за катастрофата снощи на магистралата "Тракия", коментира главният секретар на МВР Младен Маринов. Фирмите да вземат мерки и да осигурят почивка. Не може да се чака само на щастлива случайност, допълни той. Задължение на всяка фирма е да контролира почивките на шофьорите и в момента това се проверява.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на фирма Юнион Ивкони, съобщиха от пресслужбата на министерството.


В рамките на няколко дни инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" ще проверят цялостната дейност на превозвача, като ще обърнат специално внимание на организацията на превозите, графиците и спазването на изискванията за почивките на водачите, както и всички необходими документи за осъществяването на транспортната услуга.

 

Заради катастрофата движението по магистралата край Ямбол беше затруднено. Автобусът беше изтеглен към 11 часа във вторник.

Споделяне
Още от България