Застой при обявите за работа през юни

Застой при обявите за работа през юни

След големия ръст на обяви за работа през май (77% спрямо април) броят на обявите за работа през юни остава почти без промяна. Това показват данните от изследване на JobTiger.

През юни обявите за работа са нараснали едва с 0.4 на сто спрямо предходния месец.

С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа са секторите "Търговия и продажби" (21%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (18%) и "Производство" (13%). След тях са секторите "Транспорт и логистика" (9%), "Административни и обслужващи дейности" (9%) и "Информационни технологии" (9%).

С най-голям положителен ръст спрямо предходния месец май са обявите за работа в секторите "Транспорт и логистика" (29%), "Здравеопазване и фармация" (20%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (15%).

Над две трети (68%) от предложенията за работа са в големите областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Съвсем очаквано най-много са офертите в столицата - 41% от всички предложения, следвана от Варна (9.4%), Пловдив (8.9%) и Бургас, Русе и Стара Загора, съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.

Въпреки наблюдаваната положителна тенденция, общият брой на обявите за работа все още е с 35% по-нисък от този за същия период от 2019 година. Основна причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавирус, която засегна редица икономически сектори.

Значително нарасналият брой случаи на положителни проби с корона вирус от последните дни и удължаването на извънредната епидемична обстановка могат да доведат до нови ограничителни мерки, които несъмнено ще окажат своето влияние върху пазара на труда, смятат от JobTiger.

Споделяне
Още от Бизнес