Застой при обявите за работа през юни

Застой при обявите за работа през юни

След големия ръст на обяви за работа през май (77% спрямо април) броят на обявите за работа през юни остава почти без промяна. Това показват данните от изследване на JobTiger.

През юни обявите за работа са нараснали едва с 0.4 на сто спрямо предходния месец.

С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа са секторите "Търговия и продажби" (21%), "Хотелиерство и ресторантьорство" (18%) и "Производство" (13%). След тях са секторите "Транспорт и логистика" (9%), "Административни и обслужващи дейности" (9%) и "Информационни технологии" (9%).

С най-голям положителен ръст спрямо предходния месец май са обявите за работа в секторите "Транспорт и логистика" (29%), "Здравеопазване и фармация" (20%) и "Хотелиерство и ресторантьорство" (15%).

Над две трети (68%) от предложенията за работа са в големите областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Съвсем очаквано най-много са офертите в столицата - 41% от всички предложения, следвана от Варна (9.4%), Пловдив (8.9%) и Бургас, Русе и Стара Загора, съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.

Въпреки наблюдаваната положителна тенденция, общият брой на обявите за работа все още е с 35% по-нисък от този за същия период от 2019 година. Основна причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавирус, която засегна редица икономически сектори.

Значително нарасналият брой случаи на положителни проби с корона вирус от последните дни и удължаването на извънредната епидемична обстановка могат да доведат до нови ограничителни мерки, които несъмнено ще окажат своето влияние върху пазара на труда, смятат от JobTiger.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?