Застраховането остава още без надзорен шеф

Комисията за финансов надзор остава още неопределено време без заместник-председател с ресор застраховане. Това става ясно, след като парламентът отхвърли в събота предложението до избора на титуляр за мястото то да се заема от изпълняващ длъжността, посочен от комисията.

След напускането на Румен Гълъбинов преди близо година застраховането остана без ресорен зам.-председател на Комисията за финансов надзор. По закон председателят и заместниците му в комисията, които имат отделни ресори, се избират от Народното събрание. За да не продължават затрудненията в работата на регулаторния орган, бе предложено това временно решение.

Депутатът Васил Маринчев от ОДС се противопостави на текста с мотива, че с приемането му ще се създаде възможност за заобикаляне на решенията на Народното събрание. Той бе подкрепен и от левицата. В крайна сметка текстът бе отхвърлен.

Преди дни председателят на комисията Апостол Апостолов предупреди, че с настъпването на кампанията за сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за догодина няма да има кой да подписва санкциите за застрахователни дружества, които нарушават закона или прилагат нелоялни похвати в набирането на клиенти. Дори една глоба за използването на незаконни бонуси към полиците няма да може да бъде наложена, защото няма зам.-председател на комисията с ресор застраховане, който да я издаде, каза той.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?