Застрахователи и община под пара за оценка на щетите от градушката в София

До 30 дни бе удължен срокът за подаване на заявления за покриване на пораженията

Столичната община и застрахователните компании работят под пара за оценка на материалните щети от изсипалата се във вторник следобед градушка над София, която изпотроши автомобили, стъкла на жилища, отнесе външни изолации на блокове и инфраструктурни кабели.

 

Застрахователите обявиха удължен прием на заявления за щети до 30 дни, откриха допълнителни телефонни линии и екипи за оглед, както и пунктове за опис на щетите на автомобилите. Облекчават се и процедурите по изплащане на обезщетенията и се намаляват изискуемите документи.  Въпреки това пред пунктовете за огледи се образуваха опашки, а Столичната община е предупредила СДВР да изпрати свои служители да следят за реда, за да не се допуска ескалация на напрежението  сред чакащите пострадали собственици на автомобили.

 

Застрахователите успокоиха, че имат необходимия финансов ресурс да обезщетят всички потърпевши, а от Агенция "Пътна инфраструктура" припомниха, че е възможно да бъде издаден безплатен дубликат на годишен винетен стикер за колите, които са със счупено предно стъкло. За целта трябва да бъде предоставено удостоверение от МВР за нанесената щета, което става с подаване на заявление в съответното полицейско управление по адрес на собственика.

Тъй като не е уредена законова смяната на стикера за минат технически преглед, който също стои на предното стъкло, от МВР съобщиха, че органите, осъществяващи пътен контрол, няма да вземат предвид липсата на лепенката, ако водачът разполага с удостоверението за техническа изплавност, издавано от транспротното министерство при прегледа на автомобила

Константин Велев от Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи увери, че има резерви за изплащане заявените обезщетения.

"Затова съществуват застрахователите – да трупат резерви и в такива тежки моменти да възстановят щетите на своите клиенти", обясни пред Нова телевизия Пламен Ялъмов, председател на УС на застрахователно дружество.

След невижданата буря и огромни ледени късове в "Пирогов" лекарска помощ са потърсили 40 души. Най-честите проблеми са наранявания в областта на главата, лицето, както и меките части на ръцете и краката.

 

Мъж на 27 години остава за лечение в болницата, заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение.

 

При пороят, придружен с градушка и силен вятър, във вторник следобед загина един човек, затиснат от дърво в Борисовата градина. Четирима души, оказали се в коли, върху които паднаха големи клони, оцеляха без сериозни травми.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че след като цяла нощ са работили екипите на почистващите фирми по отводняването на улици и булеварди и освобождаването на контактна кабелна мрежа, вече е нормализирано движението на градския транспорт.

 

Основен проблем остава почистването на задръстените от паднали листа шахти, отстраняването на наноси по булевардите и отводняването на сгради. Почистването на паднали клони и листа в парковете и по улици и тротоари ще продължи и в следващите дни.

 

Падналите дървета и наводнените улици затрудниха работата на аварийните екипи на ЧЕЗ. Възстановено е електрозахранването в части от кварталите "Надежда" и "Люлин", където бе изключена подстанция "Орион".

 

Фандъкова каза, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия. "Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления. Този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна", заяви столичният кмет пред БНР.

 

Шефът на Агенцията за борба с градушките Николай Николов коментира в сряда, че ведомството му е засякло с радари приближаващата към София градушка, но не е можело да стори нищо, за да я предотврати. Информацията е била предадена бързо на Военновъздушните сили на армията, ръководство "Въздушно движение", Гражданска защита и НИМХ.

 

Николов обясни, че подобна градушка се образува много бързо. В конкретния случай леденият облак се е образувал за по-малко от 10 минути над Драгоман, а бурята се е стоварила с най-голяма сила над София.

 

"Нашите радарни станции отчетоха явлението. Екипите на Агенцията за борба с градушките работиха вчера (във вторник) до 3.37 часа през нощта в цялата страна заради паднали градушки. Радарната информация, която получаваме, я предаваме директно онлайн на другите институции", каза Николай Николов, цитиран от агенция "Фокус.

 

Той коментира, че Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Николов допълни, че проблемът с липсата на пари за противоградни ракети ще бъде решен в сряда с отпускането на 1.2 милиона лева от правителството.

 

"Тази градушка можеше да се прогнозира и тя беше прогнозирана от Европейския център за борба с опасните атмосферни явления и с гръмотевичните бури. Но при всички положения нямаше възможност да се каже, че толкова голяма ще бъде тази градушка", коментира пред БНТ климатологът Георги Рачев.

 

По думите му това е бил много мощен, голям купесто-дъждовен облак, който обикновено има размери няколко десетки километра "Това са около няколко хиляди кубически километра въздушна маса и едно голямо ледено зърно", описа той бурята и обясни, че дори да беше направен опит да бъдат унищожени градоносните облаци, опитите вероятно е нямало да бъдат успешни, заради мащаба на бурята.

 

Районните кметове вече формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора, добави кметът на София.

 

По-късно стана ясно, че с изпотрошени стъкла, мазилки и изалоции са 55 столични училища и детски градини, както и три поликлиники. Пострадали са и над 50 автобуса и трамвай на градския транспорт.

 

Щети са нанесени и  на покрива на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. На шестте етажа на сградата има счупени прозорци.  Наводнен е бил етаж от филиала на библиотеката в „Люлин“.  В Малък градски театър "Зад канала“ има повреда на покрива на фоайе. 

 

Пожарната разполага с 36 нови машини за реакция при пожари, наводнения и земетресения, показа проверката на кмета Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че са мобилизирани всички експлоатационни дружества, за да се отстранят повредите по светофари, по контактна кабелна мрежа.

Споделяне