Застрахователите искат "Гражданска отговорност" да се сключва за водачите

Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да се сключва за водачите, а не както е в момента - за моторните превозни средства. Това ще предложат застрахователни компании по общо застраховане, съобщи изпълнителният директор на "Бул инс" Йордан Кифов.

Според него следващият понеделник ще са готови предложенията за промени в Наредбата за задължителното застраховане, които подготвя работната група към Асоциацията на българските застрахователи, и те ще бъдат дадени за обсъждане от компетентните институции.

Предложението е да се въведе системата бонус-манус при сключването на "Гражданска отговорност". Това означава водачи с повече нарушения, причинявали пътни произшествия, да плащат двойно, а за изрядни водачи да има отстъпка от 50% от цената на полицата.

Според Кифов не е проблем да бъде създадена единна информационна система със списъци на неизрядните шофьори, защото всички компании, които извършват автомобилно застраховане, имат такива данни. Архив има и в КАТ.

Застрахователите предлагат също чрез промени в Наказателния кодекс да се криминализира шофирането без застраховка "Гражданска отговорност". Според Кифов тази идея е срещнала одобрението на повечето от компетентните институции.

За тази година под 50% от автомобилите у нас имат такава застраховка, сочи статистиката на Асоциацията на българските застрахователи. Застрахователите предлагат при повишаване на събираемостта по "Гражданска отговорност" компаниите да правят отчисления от приходите по нея в размер на 1 до 2 на сто в специален фонд, средствата от който да се използват за купуването на нова техника за КАТ.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: