Застрахователите искат служебни глоби за колите без "гражданска отговорност"

На среща с председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Иван Искров представители на застрахователните компании са препоръчали да се създаде единна информационна база данни на всички собственици на автомобили без "гражданска отговорност", сравнима с тази на КАТ.

Целта е нередовните водачи да бъдат глобявани служебно, без да е необходимо КАТ да ги проверява на пътя. Гражданската отговорност на собствениците на превозни средства представлява съществена част от застрахователния бизнес.

Според Асоциацията на българските застрахователи начинът, по който в момента се регулира тази застраховка от държавата, генерира най-много загуби за сектора.

Те предлагат да се въведат строги санкции за незастрахованите автомобили ( оценките са за около 1 милион автомобила) и водачи, за да не се опорочи социалният ефект от застраховката.

Във връзка с изискването за присъединяване на страната ни към ЕС до 2007 година е необходимо да бъдат увеличени лимитите на отговорност. Това ще доведе и до увеличаване на тарифите, тъй като застраховката трябва да обхване и така наречената "зелена карта" - гражданска отговорност за чужбина.

Изплатените обезщетения по "гражданска отговорност" са 48 277 664 лв. Общо изплатените средства за 2002 г. са 187,9 млн. долара.

На срещата са били обсъдени и промените в данъчното законодателство, които предстои да бъдат въведени от 2004 година.

Според Иван Искров с предвиденото преминаване към корпоративно данъчно облагане на застрахователните компании от 1 януари 2004 г. ще бъде изпълнено и последното обещание на НДСВ към този сектор.

С въведения от 1998 година механизъм на данъчно облагане застрахователите плащат много по-висок данък от реализираната печалба. Според АБЗ това води до декапитализиране на дружествата при липса на печалба в дадена година.

Споделяне

Още от Бизнес