Застрахователите не искат пасивите на "Булстрад" от "Зелената карта"

Монополът за продажба на "Зелена карта", който в момента се държи от "Булстрад", не може да се разбие без промени в законодателството, е мнението на Димитър Желев, изпълнителен директор на "Алианц-България Холдинг". Според него законодателно трябва да се реши въпросът с пасивите, натрупани от "Булстрад" през годините на тази му дейност.

Председателят на Асоциацията на застрахователите в България Атанас Табов съобщи, че тя подготвя документи за регистрация на Национално бюро "Зелена карта", в което да участват всички застрахователни компании, желаещи да предлагат тази услуга. До края на март налице трябва да бъдат както регистрацията на бюрото, така и разрешението от страна на Националния съвет по застраховане, за да успее до началото на юни бюрото да кандидатства за членство в Съвета на бюрата "Зелена карта" в Лондон. Той се събира само веднъж годишно - в края на юни, обясни Табов.

Никой от частните застрахователи, които ще участват в Националното бюро, няма да иска да получи акции от "Токуда Експрес" или вземания от авиокомпания "Балкан", за които няма изгледи да бъдат получени, заяви Желев. Така той коментира заявлението на "Булстрад", че ще прехвърли дейностите си към бъдещото Национално бюро при условие, че то поеме натрупаните от компанията задължения. Според Желев в Закона за застраховането трябва да се включи текст, че "Булстрад" ще прехвърли дейностите си към Националното бюро и ще внесе парично покритие на задълженията си, след като те бъдат оценени от международен одитор.

Според застрахователите монополът за продажба на "Зелена карта" вече бил разбит във всички страни, които са поканени да водят преговори с Европейския съюз.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?