Застрахователната компания "Европа" финансирала акционерите си

Застрахователната компания "Европа" (МЗК "Европа"АД) е финансирала акционерите си. Договорите за финансова помощ са открити при проверката на Комисията за финансов надзор (КФН), в резултат на която в понеделник комисията реши да вкара квестор в застрахователното дружество.

Сумите са значителни за компания от ранга на "Европа", съобщи в сряда Нуредин Кафелов, зам.шеф на комисията, ръководещ управление "Надзор на застрахователната дейност".

Кафелов съобщи още, че акционери на "МЗК Европа" не са представили декларация за произхода на средствата, с които са влезли в дружеството. При започването на проверката от комисията от " Европа" обявили, че книгата на акционерите ѝ е открадната от колата на главния юрисконсулт на компанията, което в комисията определиха като парадокс. От КФН се оплакаха, че са правени груби опити да се възпрепятства екипа на комисията, който проверявал застрахователното дружество. Назначеният в понеделник квестор - Софрони Атанасов, обаче вчера влязъл безпрепятствено в компанията.

Според справка на КФН, акционери в дружеството са "Техноинвест" ООД с 38.33 % от капитала, "Република" АД с един процент , "Енергокабел" АД с 5 на сто, ФБК "Логос-ТМ" със 17.15 %, "Рей холдинг" с 4.99 %, "Металик" Ябланица с 18.20 %, "Винпром" АД - Свищов държи 2 на сто, Електроапаратурен завод - Пловдив" с 10 % и други. Капиталът на "МЗК - Европа" е 3 млн. лв.

При проверката комисията е установила забавяне на възстановяването на щети на повече от 30 застрахователни полици "Автокаско". Кафелов уточни, че това е извадка от клиентите на застрахователя и не е представителна за всички забавени плащания.

По думите му, само това нарушение е достатъчно да се отнеме лиценза за застрахователна дейност на "Европа". На този етап комисията не планира да пристъпи към крайната мярка. Срокът на действие на квестора, чиято цел е да оздрави дружеството, е 6 месеца.

Данните на КФН показват и грубо нарушение на застрахователно- техническите планове, като коефициентът на разходите надвишава с над 136.61 % допустимите стойности.

Проверките са установили, че "МЗК Европа" е инвестирала част от активите си в акции на дружества, които не се търгуват на регулиран пазар на ценни книжа, както и в книжа, които въобще не се търгуват на борсата, което е в нарушение на закона за застраховането.

В понеделник КФН назначи и квестор в Българска взаимнозастрахователна корпорация, който вчера също е влязъл в застрахователната компания. Нарушенията там са, че не може да се установи броят на кооператорите, които трябва да са поне 500, размерът на собствените активи и платежоспособността на кооперацията. Тези нарушения на закона за застраховането също са достатъчни, за да се отнеме лиценза на компанията, към което КФН за момента няма да пристъпи.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?