Застрахователни агенти укрили 12.5 млн. лв.

11 954 застрахователни агенти, работещи на комисиона към 39 застрахователни компании, са укрили 12,5 млн. лв. доходи за миналата година, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) в четвъртък.

Агентите са получавали комисиони или доходи по граждански договори със застрахователи на българския пазар. Нито един от тях обаче не е подал данъчна декларация и не е платил дължимите данъци. 20 от агентите, които са скрили най-високи суми, ще бъдат уведомени за това по телефона от кол центъра на НАП.

Инспекторите са проверили документите на 39-те компании, в които са намерени доказателства за платените суми на 65 967 агенти. След проверка на НАП станало ясно, че други 1340 от застрахователните агенти са подали декларации, но не са попълнили необходимите приложения. Общата сума, която те са получили според справките от застрахователните дружества възлиза на 3,2 млн. лв.

Застрахователните агенти могат да избегнат тежки санкции, ако до края на 2009 г. подадат данъчни декларации и обявят всички укрити от тях доходи за последните 5 години.

Преди две седмици изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов обеща, че на доброволно деклариралите доходите си ще бъдат наложени минимални санкции от 10 или 20 лв., но ще трябва да платят данъците си заедно с лихвите.

Ако до края на годината агентите не обявят доходите си, още в началото на следващата година ще им бъдат наложени максималните санкции – 500 лв. за първата неподадена декларация и по 1000 за всяка следваща. Редом със санкциите, неплатените в срок в данъци ще бъдат събрани по принудителен ред.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?