Застраховки за скъпи терапии ще надграждат здравния модел

Гражданите ще избират дали да плащат от джоба си процедури, непоети от НЗОК, или да се застраховат

Даниела Дариткова

Надграждане на сегашния здравен модел с възможността за допълнителна здравна застраховка над задължителната осигуровка е един от вариантите, който се обмисля във връзка с готвената реформа на системата.

Това стана ясно от изказване на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова пред БНР. Пред Mediapool тя уточни, че нищо още не е окончателно договорено и трябва да се изчака предложението на здравния министър.

С 8% вноска хората ще получават само основния пакет на НЗОК

По думите на Дариткова все още се обсъждат различни варианти, които трябва да бъдат представени от здравния министър Кирил Ананиев до 30 септември. Преди това те ще бъдат предложени на широко обществено обсъждане, а през септември здравната комисия ще организира такова и в парламента.

Според Дариткова един от вариантите е въвеждане на конкурентни здравни каси на НЗОК, а другият – надграждане на сегашната система, при който НЗОК да поеме основен, ясно дефиниран пакет здравни услуги, а за всички по-скъпи процедури и изделия гражданите да имат право да избират дали да плащат здравни застраховки в частни фондове или да поемат разходите кеш в случай на нужда, както е сега.

Частното здравно застраховане съществува и в момента, но на практика почти не работи, защото няма ясно разграничение на покритията между НЗОК и фондовете.

"Моделът, който сме избрали – солидарният модел с 8% здравна вноска, не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. Голям е процентът на доплащанията от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здравно-осигурителният модел с възможността за надграждане или с конкурентни фондове на НЗОК. Ще се обсъдят няколко варианта за това как може допълнителните плащания, които стават по отношение на дефицитни изделия или други процедури в болниците да се случат през застрахователните или осигурителните фондове", обясни Дариткова пред БНР.

След въпрос на радиото шефката на здравната комисия уточни, че идеята е да има допълнителна здравна застраховка над задължителната здравна вноска, "защото здравното осигуряване като солидарен модел гарантира основен пакет, който трябва да бъде ясно дефиниран, и всички останали услуги и процедури да може гражданите да избират дали да се застраховат за тях или, както сега, да останат с плащания от джоба в случай на необходимост", каза Дариткова.

"В момента хората, плащайки здравна осигуровка, им се налага да доплащат за медицински изделия, а когато се наложи за едно медицинско изделие да се доплати кеш 1000 лева при необходимост от спешна интервенция, това е далеч по-голям проблем за хората, отколкото ако се застраховат с по-малки суми", посочи Дариткова.

По думите на Дариткова гражданите ще имат избор между различни индивидуални пакети, които ще им се предлагат от застрахователните компании.

От думите на Дариткова идеята на този етап не включва вдигане на задължителната здравна осигуровка, която тя не вярва да се повиши през 2019 г., въпреки че е относително ниска в ЕС и с това плащане здравната система не може да посрещне потребностите от иновативни терапии.

НЗОК не получава регламентираните отстъпки за лекарства

При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащането на лекарства. Това показва липсата на оперативен контрол в НЗОК, заяви Дариткова.

"Изпълнението на бюджета по отношение на лекарствените продукти – там имаме сериозен преразход и за мен беше много тревожно да чуя и, че няма засега получени средства от отстъпки за лекарствените продукти, които са регламентирани. Всичко това изисква наистина да имаме оперативно ръководство на касата и управител, който да познава дейността ѝ", каза тя, след като тази седмица управляващите номинираха директора на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев за нов управител на НЗОК.

"На този етап не съм чула намерения за актуализация на бюджета на НЗОК", каза още Дариткова.

Изслушването на Дечо Дечев ще е най-рано на 18 юли

Съгласно приетите процедурни правила за избор на нов управител на НЗОК в момента тече 14-дневен срок, в който се събират различните документи, необходими, за да се представи кандидатурата на народните представители, каза Дариткова.

"Предполагам, че следващата седмица ще може да се разгледат документите и да се изслуша кандидатът – първо в здравна комисия, като най-ранната възможна дата според нашите изчисления е 18 юли. Ако здравната комисия одобри кандидата и изслушването мине добре, след това в пленарна зала предстои ново изслушване на кандидата, за да се утвърди неговата кандидатура", поясни Дариткова.

От БСП обявиха, че възнамеряват да внесат предложения за изменения в начина на избиране на управител на НЗОК. Проф. Георги Михайлов от БСП каза, че управителят на касата, който участва и в надзорния съвет, трябва да има право на глас и контрол върху дейността на съвета.

Според Дариткова обаче не е добре НЗОК да бъде с еднолично управление.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?