Застраховките срещу фалит на България поскъпнаха рязко

Блумбърг

Цената на застраховките срещу фалит на България скочиха рязко в днешната търговия, показват данните на “Блумбърг”. Това означава, че инвеститорите намират риска от неблагоприятно развитие на обстановката в страната за повишен.

 По данни на агенцията котировките на CDS-ите се покачват с 12.417 пункта или 10.41% до 131.667 пункта. В сряда Credit Default Swaps завърши на ниво от 119.250 пункта.

Застраховките срещу фалит на държавата са важен индикатор, който показва каква е оценката на риска, която правят чуждите инвеститори. При поскъпване на CDS инвеститорите имат основание да поискат по-високи лихви при отпускане на финансиране за съответната страна.

Това се отразява и върху ресурса от вън, който например ползват банките, за да го предоставят под формата на кредити у нас. При високи цени на CDS е възможно да има вдигане на лихвите по кредитите.

Макар и повишено, настоящото ниво на дълговите деривативи е под равнището от миналата година, когато застраховките срещу фалит на България се търгуваха срещу около 350 пункта.

Споделяне

Още от Бизнес