Застраховките за пътуване не покриват Covid-19

ОББ разделя служителите си, за да не се заразят цели отдели

Застраховките за пътуване не покриват Covid-19

Застрахователи са изключили покритието за медицински разноски, свързани с коронавируса, от продуктите си за пътуване в чужбина, установи проверка на Mediapool. Същото важи и за полиците "Отмяна на пътуване", които се оказва, че не покриват случаи на несъстояли се пътувания поради епидемии и пандемии.

Покритието обаче остава за друг тип продукти като застраховки "Живот" или стандартните здравни застраховки, които покриват разходи за лечение.

"Уника" например е изключила временно Италия и Китайската народна република от териториалното покритие на застраховката "Пътуване в чужбина".

"Що се касае за покритието за коронавирус по здравни (медицински) застраховки и застраховки "Живот", то се запазва същото, както при всяко друго вирусно заболяване, при спазване на условията, посочени в конкретния застрахователен договор", уточняват от "Уника".

Компанията "Алианц" пък е предприела друг подход. Тя не покрива медицински разноски, ако застрахованото лице е влязло в държава, за която към датата на влизането е обявено предупреждение за пътуване. Такова поведение се счита за "небрежност" и следователно "вашите медицински разходи няма да бъдат покрити", съобщават от "Алианц".

"В случай че сте влезли в страната, в която се намира вашето мястото за почивка, преди да се обяви (поне частично) предупреждение за пътуване, вашите медицински разходи ще бъдат покрити", уточняват от компанията.

"Алианц" предлага и специална застраховка "Отмяна на пътуване", чиято идея по принцип е да защити клиента от финансови загуби, в случай че в последния момент му се наложи да отмени свое пътуване заради настъпило "неочаквано събитие". За покритие до 20 000 лв. премията е около 25 лв.

В специално изявление на сайта си с големи червени букви обаче "Алианц" съобщава, че "отмяна на пътуване, свързана с Covid-19, не се покрива от застраховката".

"В държави или райони с предупреждение за ограничаване на пътуванията няма застрахователно покритие. Независимо от това, обявени епидемии и пандемии не са застраховани причини за отмяна на пътуване (съгласно общите условия на застрахователя) и разходите за анулация на пътуване не се възстановяват от "Алианц Глобъл Асистанс", посочват от компанията.

Общите условия на ДЗИ по застраховката "Помощ при пътуване" също изключват покритието на каквито и да било разходи, възникнали вследствие на "епидемия или пандемия, обявена от съответните официални органи, в т. ч. Световна здравна организация". Вчера СЗО обяви Covid-19 за пандемия.

Междувременно, финансовият сектор вече взе мерки за намаляване на риска от зараза на служителите и клиентите си. От "Уника", ОББ и ДЗИ обявиха мерки за защита.

Интересен подход например е предприела третата по големина банка у нас – ОББ. Тя е въвела "релокация на критични функции". Това означава, че служители от една и съща дирекция, изпълняващи ключови за банката функции, ще бъдат временно преместени през следващите няколко дни в различни сгради на централното управление на банката с цел да се намали риска от евентуално разпространение на вируса в една цяла дирекция. "ОББ разполага с 6 алтернативни локации в столицата, напълно обезпечени технически, така че да организира работният процес на тези ключови служители без прекъсване", казаха от банката за Mediapool.

Освен това ОББ е отложила десетки планирани собствени събития и обучения през следващите 3 месеца. Всички бизнес пътувания са отменени. Участието на служители на ОББ в конференции, организирани от трети страни, е забранено. Спазва се правилото за 14-дневна карантина на пътувалите във високо рискова държава. Физически присъствените срещи са заменени с видеоконферентни, доколкото е възможно. Банката разчита и на напредналата си дигитализация – мобилно и онлайн банкиране, услугата "видео банкер" за видео срещи с експерти на ОББ и др. Финансовата институция съветва клиентите си да правят повече безконтактни картови плащания и да намалят използването на кеш, който преминава от ръка в ръка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес