Застрашени са 3.2 млрд. евро за селските райони

Застрашени са 3.2 млрд. евро за селските райони

България има два месеца да оправи вътрешните си процедури за отпускане на средствата по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в противен случай ще наложи замразяване на предвидените 3.2 млрд. евро до 2013 г. Това съобщи в сряда земеделският министър Мирослав Найденов.

От Европейската комисия са извършили ревизия на използваните правила до 30 юни 2009 година. Предупредителното писмо е изпратено на 26 януари тази година.

"Мнението на европейските експерти е, че дефектите от програма САПАРД са прехвърлени и в регламента за отпускане на средствата по Програмата за развитие на селските райони", заяви Найденов.

Такива опасения съществуваха още през лятото на миналата година, когато мисия на Европейския съюз дойде на проверка в Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ), който управлява средствата от еврофондовете за фермерите.

"Това е наследен проблем от предното правителство. Може да се каже, че започваме с жълт картон от съблекалнята", заяви Найденов. Той допусна, че дори и след ревизия на вътрешните регламенти, може да се стигне до спиране на част от парите.

Агроминистерството реагира на предупреждението със създаването на междуведомствена група и екшън-план за промяна на процедурите, по които се одобряват средства по ПРСР. България ще трябва да създаде допълнителни гаранции срещу опитите на фирмите да описват несъществуващи условия, за да се доберат до европейско финансиране.

Друг голям проблем остава възможността множество фирми с едни и същ собственик да получават финансиране по една и съща мярка. България не е оправила и контролните си механизми за засичане на фалшиви оферти за закупуване на техника.

Въпреки че бе въведено изискването за представяне на три различни оферти при закупуване на селскостопанска техника, се оказва че продължава да има вратички за точене на средства от програмата. Затова вече, като се кандидатства по мярка за техника, ще се искат три оферти, но за един и същ артикул от различни производители. ДФЗ вече е сключил меморандум за сътрудничество с над 80 фирми, доставчици на земеделска техника, както и международни асоциации, с оглед разширяване на базата си данни за средни пазарни цени, с което е изпълнена препоръката на ЕК за препратка на базата данни към международни пазари.

Също така ще се обвържат и заявленията за трактори и комбайни с обема на обработваната площ, защото сега имало случаи, в които фермер, обработващ малко ниви, получава финансиране за големи количества техника.

Ще се регламентират и случаите, в които предприятия партньори или свързани фирми са одобрени и/или подпомагани по европрограмата. Тогава тяхната финансова помощ като общ размер няма да надхвърля максималния размер по съответната мярка.

По програмата вече са приети и одобрени 9 хиляди проекта, но бенефициентите няма да връщат парите, защото са минали по процедури, които са одобрени от Брюксел. Това увери преди ден шефът на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиев.

Общо около 3000 проекта обаче ще трябва да изчакат за промяна на сегашните регламенти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?