Заради спирането на плащанията по две европрограми

Застрашени са ключови проекти на Столичната община

17.5 милиона лева повече приходи в общинския бюджет в сравнение със същия период на м. г.

Кметът Йорданка Фандъкова и заместникът й по финансите Дончо Балбалов

Общо около 210 милиона лева, очаквани от столичната община по европейските оперативни програми "Регионално развитие" и "Околно среда", са застрашени заради спирането на плащанията от Европейската комисия. Това поставя пред сериозни проблеми бюджета на общината и поставя под въпрос изпълнението на серия ключови нейни проекти.

Това обяви в сряда заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той подчерта, че проблемът е много сериозен, тъй като общината няма възможност да поеме такъв буфер със средства от собствения си бюджет. Важно е държавата да подходи отговорно и да не допуска спиране или задържане на плащанията по оперативните програми към общините, каза Барбалов.


Вчера стана ясно, че ЕК е спряла временно преводите на 90 милиона лева за България по две от осите на ОП "Регионално развитие", след като от месеци насам също заради нередности по обществените поръчки са спрени и плащанията по програма "Околна среда".


Прави се анализ на средствата, които трябва да постъпят по вече сключени и изпълнявани договори по двете оперативни програми, каза Барбалов. Според него при нормални условия до края на годината общината трябва да получи около 53 млн.лв. по ОП "Регионално развитие" и около 160 милиона лева по "Околна среда".

Сред застрашените проекти са извършваният в момента ремонт на бул. "България" доставката на 50 нови тролейбуси. 34 от тях са вече доставени, но разплатените са само 23. Срокът за плащане на останалите тече, след изтичането му ще бъдат начислявани и лихви.

Барбалов припомни, че с решение на Столичния общински съвет общината вече е превела 13.5 млн.лв. за доставката на нови автобуси. Ако не го бяхме направили, нямаше да има нови автобуси за софиянци, отбеляза той. По "Околна среда" се очакват нови 126 автобуса за 79.2 млн. лева, като отделно са още 170 автобуса, за които още преди няколко месеца се разбра, че няма европари. Не е известно бъдещето и на 10 млн. лева за проекта за интегриран градски транспорт.

Бави се и проектът за трамвай до Студентски град, който е за 20 млн. лева по "Регионално развитие". В София пристигнаха новите 20 трамвая по "Околна среда" за общо 33 млн. евро, от които 20% също не са платени.

За завода за отпадъци, финансиране по "Околна среда", общината е получила само аванс от 95 млн. лева от общо 291.5 млн. лева безвъзмездни евросредства. Общата стойност на проекта е 346 млн. лева.

Други застрашени проекти са ремонта на пространството около НДК, изграждането на канализацията на Банкя, реконструкцията на Централната баня във виртуален музей.

По думите на заместник-кмета, въпреки че на фона на другите общини, бюджетът на София е голям, общината не би могла да осигури значителните средства, необходими за поддържането на плащанията по оперативните програми. С толкова голям финансов ресурс Столичната община не разполага.

Същевременно Барбалов отчете повишени в сравнение с миналата година бюджетни приходи. Приходите на Столичната община към края на май са 259.4 млн. лв. или със 17.5 млн. лв. повече от постъпленията за същия период на миналата година. Изпълнението на бюджета е 47 на сто от планираните общогодишни приходи.


В основната част от приходните пера на Столичната община тенденцията е изцяло положителна, посочи Барбалов. Той каза, че има осемпроцентно увеличение на общите приходи, но с уточнeнието, че общината е заложила само 2 млн. лв. нарастване на постъпленията, спрямо планираното през 2013-а. Данъчните приходи са в размер на 120 млн. лв., или с 3.6 млн. лв. повече от миналата година. Изпълнението им към края на май е 50 процента.

При неданъчните приходи постъпленията са 130.2 млн. лв., с 12 на сто повече от предходната година, изпълнението е 45 процента. От данък "недвижими имоти" са събрани 91 млн. лв., с 2 млн. лв. повече от същия период на 2013 г., което е увеличение с 4 на сто, посочи заместник-кметът.

При данъка за възмездно придобиване има известно изоставане в събираемостта от началото на годината, посочи Барбалов. Събрани са 23.8 млн.лв. или с 2.2 млн. лв. по-малко приходи в сравнение с миналата година. Този данък е индикатор за пазара на недвижими имоти.

От такса "смет" от началото на годината общината е събрала 102.9 млн. лв. или с 2.8 млн.лв. повече от предходната година.

Споделяне

Още по темата

Още от България