Застреляха председателя на Общинския съвет на Несебър

Председателят на Общинския съвет на град Несебър Димитър Янков е застрелян в сряда вечерта към 21.30 часа в квартал “Възраждане” в Бургас, съобщиха от полицията в града.

По първоначална информация Янков е прострелян с няколко куршума в джипа си Порше-"Кайен" на улица "Гладстон". Районът на убийството е отцепен от полицията. В района на инцидента живеела приятелката на Янков, както и негов довереник, на когото уредил концесията на няколко магазина в Слънчев Бряг.

Напоследък фигурата на Янков се свързваше с многобройните скандалите с бившия кмет на Несебър Николай Трифонов, който изненадващо напусна и бе пратен на дипломатическа служба.

Около Димитър Янков многократно се е вдигал шум. Самият той притежава хотели в Слънчев бряг като се твърди, че близо 10% от легловата база в курорта били в ръцете му. Председателят на общинския съвет бе обвиняван, че е прокарвал решения, които обслужват негови и на негови близки бизнесинтереси. В територията на Община Несебър влиза и апетната защитената местност Иракли, на която око са хвърлили редица инвеститори, готови да налеят милиони кубици железобетон. Името му е спрягано и като печелившото на местните избори през есента.

През януари общинският съветник Венелин Ташев обвини Янков, че раздава апепитни парцели в регулация на Слънчев бряг на свои хора. Венелин Ташев, който е съдържател на хотел "Мариета палас" в морския курорт през ноември м. г. подаде жалба срещу арестувания несебърски бос Димитър Желязков – Митьо Очите, в която го обвиняваше, че е набил сестра му. Ташев твърдеше, че Митьо-Очите е действал по поръчение на Янков.

Според друга информация Янков бил и близък с Рали Пенков, плажен концесионер, чиято жена и дете загинаха при атентат през август 2005 г. Тогава автомобилът на Пенков бе взривен в курорта Обзор. Извършителите не са открити. Една от версиите, лансирани неофициално водеше към Митьо Очите, на когота са преписвани всички злини по южното Черноморие.

Убийството на несебърския общински председател е второто на представител на местната власт, което става в последната половин година. Преди него в началото на януари смъртта си намери кметът на град Елин Пелин Янко Янков, който бе застрелян в двора на къщата си със седем куршума.Убийците на Янков не са разкрити.

Споделяне

Още по темата

Още от България