Застреляха съдия в центъра на Москва

Застреляха съдия в центъра на Москва

Неизвестни лица са застреляли в понеделник сутринта в центъра на Москва федерален руски съдия, съобщиха осведомителните агенции.

Едуард Чувашев бил открит във входа на московска сграда с рани от огнестрелно оръжие, причинили смъртта му според съдебномедицинската експертиза. Според източник от руските служби за сигурност той е бил застрелян на излизане от дома си.

Убиецът е избягал, но разследващите имали негово описание – мъж на 25-30 години със "славянска външност", облечен в сини дънки, черно яке и черна шапка.

Органите на реда са убедени, че убийството е поръчково, и предполагат, че е свързано с професионалната дейност на убития.

В миналото Чувашев е работил на ръководна длъжност в милицията на московския Пресненски район, където е станало убийството. От 2005 гдина работи в градския съд на Москва. Участвал е в разглеждането на делото срещу бившия генерал от държавния контрол върху наркотиците Александър Булбов, обвинен в превишаване на правомощията си, корупция и подслушване на телефони.

"Интерфакс" съобщава, че Чувашов като съдия е работил и по делото срещу 12 националисти, които според едни данни били част от групировката на "Рино и Скачевски", а по други - от групировка на скинхедс "Белите вълци". В края на март те получиха присъди до 23 години затвор заради извършени от тях убийства на расистка основа. Тогава на свързани с ултранационалистите интернет сайтове се появиха призиви за убийството на Чувашов.

Според Риа Новости пък на 12 април съдията предстояло повторната разглеждане на делото срещу бившия оперативен пълномощник на Министерството на вътрешните работи Владимир Белашев. През 2003 година той е осъден на 10 и половина години затвор като член на терористичната организация "Реввоенсъвет". Белашев обаче оспорил присъдата в Европейския съд по правата на човека и през февруари тази година Върховният съд на Руската федерация е постановил преразглеждане на делото.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?