Застрелян бе похитител в сграда на "Дискавъри" до Вашингтон

Застрелян бе похитител в сграда на "Дискавъри" до Вашингтон

Американската полиция застреля въоръжения нападател, който взе трима заложници в сградата на телевизия "Дискавъри ченъл" в Силвър спрингс, щата Мериленд, близо до Вашингтон, съобщиха световните информационни агенции в четвъртък. Заложниците са освободени без наранявания.

Нападателят бе идентифициран като Джеймс Лей, от азиатски произход, активист на движението за защита на околната среда. Той е нахлул в сградата вчера към 13 часа местно време и взел трима души за заложници още във фоайето. Кризата е приключила след около четири часа след намеса на специалните полицейски части.

Малко преди специалните части да предприемат нападението си, в зданието била чута експлозия. Преди започването на операцията полицията евакуира близо 2000 души от сградата на телевизията и околните здания.

Джеймс Лей е носил при нападението бутилки с пропан и самоделни бомби. Шефът на полицията в окръг Монтгомъри Томас Мангър заяви, че нападателят е имал четири взривни устройства, прикрепени към тялото му.

Според полицейския служител две от тях представлявали цилиндри с пропан, към които били прикрепени тръби, съдържащи патрони, а другите две били тръбни бомби.

Нападателят казал на заложниците, че мрази предавания на "Дискавъри ченъл" като "Kate plus 8", защото насърчават увеличаване на населението, както и програмите за околна среда, които според него не допринасяли особено за спасяване на планетата. Той твърди, че програмата на "Дискавъри" пропагандира хората да нямат деца, защото това води до пренаселване на планетата.

Той и преди е бил арестуван през 2008 година по време на протести срещу телевизията в Сан Диего заради несъгласие с някои послания на медията.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?