Застрелян е митичен търговец на оръжие и наркотици

Днес в София бе убит Филип Павлов Найденов - Фатик - най-големият търговец на оръжие и наркотици в страната, съобщиха източници от МВР. Той е прострелян от маскирани нападатели около 11.30 ч. на централно кръстовище в София.

Оръжие, наркотици, кражби на коли

Фатик и баща му Шабан се занимаваха с търговия с оръжие и наркотици преди падането на комунистическия режим през 1989 г. Бащата Шабан Фатик е създал каналите на държавната фирма "Кинтекс" за износ на оръжие и синтетични наркотици. Преди 1989 г. Шабан Фатик беше издирван от Интерпол и се укриваше в България със съдействието на тогавашните власти. Той почина през 1998 г.

Дейността на фамилия Фатик има общ генезис с бизнеса на Мултигруп ( MG корпорация), чийто президент Илия Павлов бе застрелян през март т.г.. Малкият Фатик приема българско име след 1990 -та, като носи същото бащино и фамилно име като Илия - Павлов Найденов. Бащата на Илия Павлов - Найден - потвърди пред медиите, че синът му бил много близък с Фатик още от дете, но не знаел да имат общ бизнес.

Убийството стана посред бял ден на оживено кръстовище

Престрелката стана на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев". Фатик е пътувал в сребрист "Мерцедес" с немска регистрация. В момента, когато автомобилът се престроил на светофара, за да завие по бул."Гоце Делчев", от автомобил "Фолксваген голф" изскочили двама маскирани и открили стрелба с автоматични оръжия. Според МВР, в автомобила на нападателите е имало още двама маскирани.

След стрелбата шофьорът е успял да откара колата до Военно - медицинска академия, където тя е засечена от полицията. Раненият Румен Ж. (с прякор Жабата) е настанен в болницата.

Според свидетели на стрелбата целият Мерцедес бил надупчен от куршуми, а на мястото имаше разпилени двайсетина гилзи.

В 14.10 ч. екип на СДВР откри на сметището в Суходол "Фолксваген"-а от който бе стреляно срещу 40-годишния Филип Павлов Найденов - Фатик, съобщиха от МВР. Колата е обгоряла. Издирването на стрелците продължава.

Връзката с Доктора

Бойко Борисов: Убийството е част от необратим процес

Може да се търси връзка между убийството на Малкия Фатик и разбитите през последната година от службите на МВР множество наркофабрики, произвеждали синтетична дрога, чийто основен пазар е бил в Турция и страни от Близкия Изток, заяви главният секретар на МВР Бойко Борисов, цитиран от БНР. "Това убийство от една страна е лошо, но от друга е необратим процес", каза ген.Борисов.

Той добави, че тези убийства са традиция от миналото и България трябва да се раздели с нея, ако иска да се присъедини към евроатлантическите структури.

Борисов отказа да коментира има ли вече МВР информация кой стои зад убийството. Той посочи, че по принцип човекът, заради когото има следствено дело срещу Доктора - Мирослав Кръстев - е управител на част от фирмите на Фатик.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?