Застрелян е плевенски бизнесмен, сочен за поръчител на покушението срещу съдия Цветанов

Плевенският бизнесмен д-р Людмил Конов е застрелян тази нощ с три куршума от автомат "Калашников".

40- годишният Людмил Борисов Конов е един от собствениците на хотел "Ростов" - той е вписан сред управляващите и член на съвета на директорите на "Интерростов" АД - Плевен заедно с Христо Димитров Каленов и Васил Миланов Антонов, показва справка в АПИС. Лекарят притежава и китайски ресторант, близо до който е бил застрелян.

Името на д-р Конов нашумя през април миналата година, когато в лоби бара на хотел "Ростов" беше убит Марио Иванов - Каратиста, който според МВР се занимавал със сводничество. Свидетели на екзекуцията станаха съдия Валери Цветанов и отец Костадин Гаврилов, които са седели на една маса с Каратиста преди да го убият.

След покушението срещу съдия Цветанов през есента на миналата година, неговата съпруга посочи името на доктор Конов сред хората, които са изнудвали съдията. Според съдията и съпругата му, окръжният прокурор на Плевен Евелина Попова, шефът на РЗБОП подп. Мирослав Николов и съсобственикът на хотел "Ростов" д-р Людмил Конов са рекетирали съдията за 60 000 лева и това е станало причина за опита за убийство.

Обвиненията на Цветанови осуетиха издигането на антимафиота до поста на заместник на директора на националната полиция ген. Илия Илиев, бивш шеф на РДВР-Плевен, издигнат за заслуги, че е овладял престъпността в града. Срещу Николов бе образувана проверка, резултатите от която не бяха оповестени. Делото за покушението на съдията Цветанов е иззето от Върховна касационна прокуратура и се разследва от Националната следствена служба, защото съдията се оплака, че магистратите в Плевен няма да бъдат обективни в разследването. До момента делото не е приключено.

Към 23.27 часа в понеделник дежурната част на РДВР-Плевен е подаден сигнал за прострелян мъж на бул. "Русе" в града, съобщи МВР. Изпратеният полицейски екип установил, че пред входа на жилищен блок, в близост до дома си, лежи Людмил Конов. Криминалистите, които веднага повикали бърза помощ, установили, че по тялото на мъжа има три огнестрелни рани в областта на дясната плешка, кръста и бедрото. Малко по-късно простреляният е починал в плевенската болница, информират от МВР. Оръжието е намерено и иззето от полицията в градинка срещу мястото на произшествието.

Директорът на РДВР - Плевен полковник Бисер Иванов съобщи, че името на бизнесмена не е замесено с криминалния контингент в града. Конов е имал много бизнесконтакти, занимавал се е доста време след началото на промените у нас с петролен бизнес. Работи се по версия, че убиецът не е действал сам. Полицията очаква да се обадят очевидци на произшествието, каза полк. Иванов. По случая е образувано следствено дело.

Убитият е лекар - психиатър, съпругата му също е видна лекарка в града, имат две дъщери. Приятели на бизнесмена разказаха за БТА, че същият два пъти е пътувал за по шест месеца в Канада. Имал е желание да стане канадски гражданин, за което е трябвало да остане още веднъж за половин година в страната. Той се е готвел скоро пак да отпътува. Конов е известен с благотворителната си дейност, почитан е сред художниците на Плевен като голям меценат. Той е подкрепял и субсидирал много от тях, има колекция от картини на плевенски художници.

Още от България