Застрояват Иракли, докато тече скандалът с дюните край Несебър

“Емона 2000” строи бунгала на пясъка, държавата мълчи

На пясъка на Иракли се строи в момента

Докато тече скандалът с дюните край Несебър, на Иракли се строи на плажната ивица. Това съобщи блогът Stopatom, който пусна снимки от мястото, което е само на трийсетина километра от Несебър. Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие това би трябвало да е изключителна държавна собственост, като строителството на плажа и дюните е забранено. Очевидно обаче и този терен е намерил начин да се промуши, най-вероятно съвсем законово между текстове и алинеи на някой закон, и да стане частна собственост, върху която вече се строи.

 

На мястото трябва да бъдат вдигнати 9 ваканционни бунгала на един етаж и 5 – на два етажа, както и 3 склада с басейни. Това е посочено на информационната табела, поставена на обекта. Според нея строителството е започнало на 2 ноември 2012 г. и трябва да приключи за 49 работни дни.

 

Инвеститор на обекта е “Емона 2000” ЕООД. Дружеството е собственост на Добрин Иванов според Търговския регистър. Строител е “Агрогруп Екзакт”. От фирмата по телефона за Mediapool отказаха да уточнят дали са приключили с изграждането на бунгалата и да дадат подробности за строежа.

 

Въпреки че “Да спасим Иракли” информира преди няколко дни за случая, до момента държавните органи не са дали информация дали всичко по този случай е редовно и защо там може да се строи върху пясъка, а в Несебър не може и сделката ще се разваля.

 

По принцип Иракли е защитена местност, но в единия край на плажа има бунгала на различни институции. Останалото крайбрежие е известно с девствената си природа и чистата околна среда, която не може да се срещне почти никъде по Черноморието ни. Там растат уникални растения, които са вписани в Червената книга на България и са защитени от Закона за биологичното разнообразие.

 

Гражданска група "Да спасим Иракли" смята, че заради забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието, България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.

България ще докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година. Съществува обаче риск да се окаже, че много от тях са били унищожени заради бездействието на институциите.

 

Спешно трябва да се регулират защитените зони по Черноморието. Сред най-проблемните територии са Камчийски пясъци и Иракли - Емине. Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни. Само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България, алармират активните граждани от групата.

 

Природозащитниците настояват министърът на околната среда Нона Караджова да подпише спешни заповеди за защитените зони, за да бъдат спасени Иракли, Камчийски пясъци и Ропотамо от застрояване.

 

Според министъра на околната среда Нона Караджова картотекирането на защитените територии е на финалната права. Процесът се проточил, защото 35% от територията на страната попада в защитени зони и въпреки кризата са били намерени 16 млн. лв. от оперативна програма “Околна среда” за изготвянето на картите. Тя обеща до два, три месеца заповедите за тях да бъдат подписани. Това стана по време на срещата на природозащитниците с премиера на 7 януари 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България