Затегнати преговори преди развръзката по новия договор на ЕС

Затегнати преговори преди развръзката по новия договор на ЕС

За да разреши най-сложните спорни точки на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, германският канцлер и председател на ЕС Ангела Меркел е приела ролята на "изповедник" на държавните и правителствени глави, чиято позиция е от решаващо значение, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В петък следобед, на втория ден от затегналата се среща на лидерите на ЕС, Меркел възобнови усилията за постигане на компромис с Полша по новия договор за реформа на евроинституциите, който трябва да замени злополучния проект за евроконституция, отхвърлен преди две години от гражданите на Франция и Холандия.

В рамките на 12 часа Меркел се срещна три пъти с полския президент Лев Качински, опитвайки се да преодолее възраженията му срещу планираните промени в системата за гласуване в ЕС, предаде ББС.

Другата проблемна държава е Великобритания, която също заплаши с вето върху новите правила на ЕС.

"Изповядването" е обичайна за дипломацията процедура, когато участниците в тежки преговори трябва да стигнат до компромис. При нея всяка страна "поверително" признава какви цели има и на какви отстъпки е готова.

Дипломатически източници сочат, че по повод спора за нов договор на ЕС петима европейски лидери са посетили канцлера в "изповедалнята" в "президентския апартамент" на петия етаж в сградата на Съвета на министрите - полският президент Лех Качински, холандският министър-председател Ян Петер Балкененде, британският премиер Тони Блеър, чешкият правителствен глава Мирек Тополанек и премиерът на Люксмебург  Жан-Клод Юнкер.

Най-много шестима души присъстват на поверителните разговори - Меркел и съответният гост и при необходимост по един преводач и съветник за всяка от двете страни.

Процедурата на "изповядване" не е записана в договорите на ЕС. Тя обаче се използва на много срещи на върха, в това число на тази в Ница през 2000 г.

ЕС ще има правомощия при регулиране на картели и монополи

Междувременно бе намерена развръзка на два спорни проблема. Първият е за мястото на политиката по въпросите на конкуренцията в подготвяния договор, съобщиха дипломатически източници.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу е провел интензивни разговори с френския президент Никола Саркози, който предната вечер поиска промяна на подготвения текст.

Постигнато е съгласие договорът да съдържа законова гаранция за правомощията на ЕС при регулиране на картели, големи сливания и нарушения на антитръстовото законодателство и да се отстранят "идеологически" формулировки от отхвърлената конституцията като "свободна и непреклонна" конкуренция.

ЕС няма да има външен министър, а Върховен представител

Лидерите на ЕС успяха да се споразумеят за ролята, правомощията и названието на длъжността, която ще заема бъдещият представител на Съюза по външната политика, съобщи Ройтерс.

“Отговорникът” на ЕС за външната политика ще се нарича Върховен представител на ЕС и ще има статут на заместник-председател на Европейската комисия. Той обаче няма да се нарича "външен министър на ЕС", както бе в старата конституция.

Новият пост ще съчетава функциите на досегашния Върховен представител по външната политика и сигурността (в момента този пост заема Хавиер Солана) и на комисаря по външните отношения (в момента - Бенита Фереро-Валднер). Първият се отчита пред правителствата на страните членки и отговаря за решаването на кризисни ситуации, а вторият контролира отпусканите от ЕК бюджетни помощи и служителите, които се занимават с външнополитическите въпроси.

Бъдещият Върховен представител на ЕС ще ръководи заседанията на външните министри от Съюза и ще оглавява съвместните външнополитически действия на дипломати от ЕС и националните правителства. Това е било решено, след като Великобритания е оттеглила възраженията си по този въпрос, съобщиха дипломати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ангела Меркел, която е ротационен председател на ЕС до края на юни, проведе отделни срещи не само с полския президент, но и с държавните ръководители на Великобритания, Холандия и Чешката Република, които имат възражения по предложения проект за новия договор на ЕС.

Полша: Заради Германия нямаме голямо население

За да се преодолеят критиките на Полша, бяха направени редица предложения във връзка със системата за гласуване. Полша твърди, че предложената двойна схема дава прекалено влияние на по-големите страни в ЕС и основно на Германия.

След като в дните преди срещата на върха между лидери на ЕС бяха разменени остри реплики и квалификации, полският президент хвърли колегите си в нов смут, когато заяви, че Германия е една от причините неговата страна да няма толкова голямо население – и оттам по-голяма тежест при гласуването в ЕС – тъй като твърде много поляци са били убити по време на Втората световна война.

Британският премиер Тони Блеър, който участва в последната си среща на върха на ЕС преди да напусне поста другата седмица, постави редица “червени линии”, отвъд които няма да допусне компромис.

Едно от условията на Лондон е Хартата на основните права в ЕС да не е правно обвързваща за страните членки. Великобритания се притеснява, че ако хартата е задължителна, ще се отнеме суверенитета на националното законодателство по въпроси като трудовото право.

Великобритания също така държи да се запази националният контрол върху външната политика, правосъдието и вътрешните работи.

За да се решат споровете, се очаква Германия да внесе поправки в предварителния проект на договора. Очаква се компромисът да бъде постигнат в петък късно вечерта.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?