Затихва най-голямото огнище на морбили у нас в Столипиново

Тодор Кантарджиев

Най-голямото огнище на морбили в страната в Столипиново вече затихва. В пловдивския ромски квартал през последната седмица няма регистрирани нови случай, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев в понеделник пред БНТ. По думите му от морбили са били заразени над 160 души от Пловдив, Пазарджик и Монтана.

Първите случаи на заразени с морбили бяха регистрирани през март тази година на фона на епидемия в Румъния. Първите заразени бяха именно от пловдивския квартал Столипиново, сред които десетмесечно бебе, което почина. Заболяването бързо се разпространи и само за няколко седмици заразените вече бяха десетки.

Според проф. Кантарджиев в разгара на лятото по морските ни курорти регистрираните случаи на вирусни инфекции са по-малко от тези в София.

"Лошото е, че ентеровирусите на 200-330 болни, при един могат да причинят възпаление на нервната система. Именно затова казваме - лятно време много добра хигиена. Миене на ръцете, преди хранене задължително, след ползване на тоалетна, хигиенични тоалетни, антибактериални кърпички на основата на хлорхексидина, а не на основата на спирта, е по-хубаво да се ползват лятото и да се ползват от майките, когато децата са на плажа“, каза Кантарджиев.

“На плажа, на всеки нещо му се дояжда - предлагат се сладоледи, предлагат се сандвичи, но винаги трябва с мити ръце", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България