Затлъстяването удължавало живота на засегнатите от сърдечна недостатъчност

Затлъстяването удължавало живота на засегнатите от сърдечна недостатъчност

За засегнатите от сърдечна недостатъчност пациенти има по-голяма вероятност да живеят по-дълго, ако са затлъстели и в добро метаболитно здраве, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и от БТА.

То обхванало над 3500 пациенти, засегнати от сърдечна недостатъчност, и за пореден път хвърля светлина върху т.нар. парадокс на затлъстяването.

"Въпросният парадокс често е наблюдаван в широкомащабни изследвания, но свързаните с него механизми все още се дебатират", заяви кардиологът д-р Грег Фонароу от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който не е участвал в изследването, но стигнал до сходни заключения в рамките на други проучвания.

Говори се за парадокс на затлъстяването, защото то всъщност увеличава на първо място риска от сърдечни болести.

В настоящото изследване южнокорейски учени проследили здравословното състояние на 3564-ма пациенти, които били хоспитализирани заради симптоми на сърдечна недостатъчност. Около 2000 пациенти били с наднормено тегло или затлъстели, а други над 1500 - с нормално тегло.

Било установено, че общо погледнато, у затлъстелите пациенти увреждането на структурата и функциите на главната изпомпваща камера на сърцето - лявата камера, е по-голямо. Най-високо ниво на оцеляване било наблюдавано сред пациентите, които са затлъстели или с наднормено тегло и в добро метаболитно здраве, т.е. нямат високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола или анормално ниво на кръвната захар.

Над 79 на сто от тези пациенти били живи 3 години по-късно, при 64 на сто от пациентите с нормално телесно тегло и в добро метаболитно здраве, едва 55 на сто от пациентите с нормално телесно тегло и в лошо метаболитно здраве и 66 на сто от участниците, които били затлъстели и в лошо метаболитно здраве.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейското дружество по кардиология в Милано.

Споделяне

Още от Свят