Затопляне и дъжд изместват за кратко снеговалежите

Вятър и нови студове се очакват през следващата седмица

Затопляне и дъжд изместват за кратко снеговалежите

Положителни температури и дъжд ще изместят за няколко дни рекордните студове, обхванали страната през последната седмица, съобщават в събота от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Обилни валежи се очакват в района на Видин, Монтана, Враца и Плевен, където вече е обявен жълт код. Дъжд ще падне и Благоевградска, Кърджалийска и Смолянска област, а в Пазарджик и Пловдив жълтият код е обявен заради мъгла.

"Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", отново предупреждават от НИМХ.

Според прогнозата затоплянето ще продължи през уикенда и в началото на следващата седмица, след което от северозапад бързо ще започне да нахлува студен въздух, който до вечерта в неделя ще обхване Западна България.

Температурите ще се понижат и ще паднат под нулата. Над Източна България и Черноморието ще остане топло с положителни температури. По-топлото време там ще се задържи в понеделник и вторник и чак в сряда ще се усети застудяване.

В понеделник около обед, под влиянието на нов средиземноморски циклон ще завали - сняг в Северозападна България и по високите западни полета и в планините, дъжд в останалата част на страната. Валежите на места в Южна и Западна България ще бъдат обилни.

В местата със снеговалеж ще се увеличи снежната покривка. Вятърът от североизток ще се усили най-вече в Източна България. Валежите с прекъсвания ще продължат и във вторник, и в сряда, като най-късно сняг ще завали по Южното Черноморие.

Споделяне

Още от България