Затрупан от лавина сноубордист бе спасен в Пирин

Затрупан от лавина сноубордист бе спасен в Пирин

Сноубордист оцеля, след като беше затрупан от лавина в Пирин в сряда. Мъжът е откаран в болница с наранявания, но няма опасност за живота му, предаде БНР.

Група сноубордисти са карали преди обяд извън ски зоната, когато в местността "Ечмище" пада лавина и затрупва 37-годишния мъж, който е от Казанлък и работи в Банско като ски учител. Сигналът за инцидента е подаден незабавно и е организирана спасителна акция.

При откриването му мъжът е бил в безсъзнание и наранявания по главата. След реанимиране на място, той е транспортиран към болнично заведение.

Малко след инцидента в същата местност пада втора, по-голяма лавина, но за щастие, няма пострадали.

Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков предупреди, че през целия ден се очаква да падат лавини, тъй като вчера е имало обилен снеговалеж, а днес времето е топло. Обявена е най-висока степен на лавинна опасност.

Спасителите призовават скиорите и сноубордистите да не карат извън очертанията на ски зоната, тъй като това поставя под реален риск живота на скиорите и на планинските спасители при провеждането на акция в опасните зони.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?