Затрупаният от лавина холандски принц може да не излезе от кома

Затрупаният от лавина холандски принц може да не излезе от кома

Затрупаният миналата седмица от лавина втори син на холандската кралица Беатрис – Йохан Фризо Орански-Насау може да не излезе никога от комата, в която е след инцидента, тъй като е получил тежко увреждане на главния мозък. Това предадоха в петък световните агенции, цитирайки лекари от болницата в Инсбрук, където Йохан Фризо бе настанен след инцидента в австрийския алпийски курорт Лех.

Принцът останал затрупан под снега около 15 минути преди да бъде спасен, но това се оказало прекалено дълго и той получил сърдечен пристъп. На самите лекари им отнело 50 минути, преди да възстановят работата на сърцето и в резултат на това се е получило мозъчното увреждане заради дългата липса на кислород.

Съдейки по резултатите от магнитно-резонантно изследване на мозъка, принцът може и да не дойде в съзнание, обясни пред журналисти доктор Волфганг Колер. По думите му, за да стане възможно това, е необходима дъгогодишна неврологична терапия, която не е сигурно, че ще даде резултати. Предвижда се Йохан Фризо да бъде преместен по-късно в частна болница, където ще придължи лечението му.

43-годишният син на Беатрис претърпя злополуката при каране на ски извън пистите на Лех на 17 февруари, когато го застигна лавина и го затрупа с 40 см сняг. Холандската кралица и други членове на семейството също бяха на почивка в курорта, но не пострадаха.

Принц Йохан Фризо е извън линията за онаследяване на трона на Холандия, след като през през 2004 г. без разрешението на правителството и парламента се ожени за Мабел Визе Смит, чието име се свързва с връзки с известния в наркосредите Клаас Бруинсма и с босненския посланик в ООН Мохамед Шачирбей. Двамата имат две малки дъщери, с които са били на злополучната зимна ваканция.

Ако не беше бракът му, 43-годишният принц щеше да е втори във веригата наследници на престола след принц Вилем-Александер. Трети щеше да е най-малкият брат принц Константин.

Споделяне

Още от Свят